Slovensko uchádzačov o azyl neláka, žiadostí máme najmenej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

LUXEMBURG 24. septembra (WebNoviny.sk) – V druhom štvrťroku roka 2016 požiadalo o azyl v krajinách Európskej únie 305.715 ľudí. Oproti prvým trom mesiacom tohto kalendárneho roka ide o celkové zvýšenie počtu žiadostí v únii o šesť percent.

Vyplýva to zo záverov správy štatistického úradu Európskej komisie (Eurostat) so sídlom v Luxemburgu. Inštitút uvádza, že najviac žiadostí o azyl podali migranti v Nemecku (viac než 187.000), čo je 61 percent zo všetkých žiadostí. Do prvej pätice krajín s najväčším počtom prijatých žiadostí ďalej patria Taliansko (27.000), Francúzsko (17.800), Maďarsko(14.900) a Grécko (12.000).

Najmenej žiadostí o udelenie azylu zaznamenali na Slovensku. O azyl v SR požiadalo v uplynulých troch mesiacoch desať ľudí. V prvom kvartáli zaevidovali slovenské úrady 15 žiadostí. Malý záujem migrantov získať o azyl bol aj v Rumunsku, Portugalsku, Litve, Českej republike a Estónsku.

Najviac žiadostí podávajú v krajinách EÚ stále Sýrčania (90.500), nasledujú Afganci (50.300) a Iračania (34.300), pričom žiadatelia z týchto troch krajín predstavovali takmer 60 percent zo všetkých žiadateľov. Eurostat vo svojej tlačovej správe tiež upozornil, že na úradoch v štátoch EÚ stále čaká na vybavenie viac než milión nevybavených žiadostí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia