Orbán: Ilegálnych migrantov treba z územia EÚ vysťahovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislavský summit 2016
Maďarský premiér Viktor Orbán na summite v Bratislave. Bratislava, 16. september 2016. Foto: SITA/AP

BUBAPEŠŤ 22. septembra (WebNoviny.sk) – Ilegálnych migrantov by bolo potrebné vysťahovať z územia Európskej únie, vyhlásil vo štvrtok v rozhovore pre spravodajský server Origo.hu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

„Môže to byť aj nejaký ostrov, prípadne niektoré severoafrické pobrežie, ale bezpečnosť a zásobovanie toho územia by mala zaručiť EÚ. Odtiaľ by sa potom podávali žiadosti o prisťahovanie. Ak sa nájde krajina, ktorá by žiadateľa prijala, potom by mohol migrant (do Európy) prísť,“ povedal premiér.

Orbán kritizoval rozhodnutie únie, podľa ktorého ilegálnych migrantov nie je možné umiestniť do uzatvorených táborov. To má za následok, že migranti zaplavujú bohatšie krajiny a tie sú potom nútené migrantov umiestňovať aj do menších obcí.

„Ak to neodmietneme, potom sa môže stať, že zrazu sa v susednom dome zjaví rodina migrantov, ktorú tam prisťahujú. Ak existujú povinné kvóty, potom existuje aj alokácia, ktorá sa dotkne každej maďarskej obce,“ varoval premiér.

S povinnými kvótami je podľa neho aj ďalší problém: „Ak rozmiestnených migrantov nepriviažete k stromu, určite sa vrátia do bohatších krajín,“ povedal predseda maďarskej vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Orbán