Asad obvinil USA zo zlyhania prímeria v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bašár Asad
Sýrsky prezident Bašár al-Asad Foto: SITA/AP

DAMASK 22. septembra (WebNoviny.sk) – Sýrsky prezident Bašár Assad odmietol obvinenia zo strany USA, že lietadlá sýrskej alebo ruskej armády zaútočili na humanitárny konvoj pri meste Aleppo. Poprel tiež tvrdenie, že jeho vojaci zabraňujú prísunu potravín do povstalcami kontrolovaných východných predmestí Aleppa.

Asad v rozhovore pre agentúru AP v Damasku zároveň pripísal USA zodpovednosť za zlyhanie prímeria v Sýrii, do ktorého mnohí vkladali nádej, že zlepší situáciu v tejto vojnou sužovanej krajine. Podľa Asada boli smrtiace americké nálety na sýrskych vojakov z minulého týždňa zámerné a nešlo tak o nešťastnú náhodu, ako tvrdia americkí činitelia.

Sýrsky vodca sa domnieva, že Spojeným štátom chýba „vôľa“ spojiť svoje sily s Ruskom v boji prti extrémistom.

Asad, ktorý zdedil moc po svojom otcovi a je v úrade už 16. rok, počas interview zdôraznil, že jeho vládna pozícia sa posilnila vďaka postupu armády proti povstalcom, ako aj vzdušným operáciám spojeneckého Ruska, ktoré zasiahlo do bojov v Sýrii minulý rok. Prezident tvrdí, že za takmer šesť rokov trvajúce ničenie Sýrie sú zodpovední len jeho nepriatelia.

Hoci Asad pripustil určité chyby aj zo svojej strany, opakovane odmietol akékoľvek neprípustné činy svojich vojakov. Tvrdí, že sýrska vojna sa zrejme „povlečie“ ďalej kvôli pokračujúcej podpore jeho oponentov zvonka.

Ak máte mnoho vonkajších faktorov, ktoré nie sú pod vašou kontrolou, konflikt sa povlečie ďalej a nikto na svete nedokáže povedať, kedy sa to skončí,“ povedal Asad s tým, že Sýrčania, ktorí utiekli z krajiny, by sa mohli vrátiť v rozmedzí niekoľkých mesiacov, ak by Spojené štáty, Saudská Arábia, Turecko a Katar prestali podporovať

Sýrske hlavné mesto Damask, sídlo Asadovej moci, zostalo počas vojny relatívne nedotknuté a vyhla sa mu skaza, ktorá postihla mnohé iné oblasti obsadené vzbúrencami. Asadove sily v uplynulých mesiacoch prevzali kontrolu nad povstaleckými baštami na damaských predmestiach, čím sa posilnila bezpečnosť metropoly a znížila sa hrozba ostreľovania mínometnými granátmi.

Spomenutý útok na humanitárny konvoj pri Aleppe sa odohral v pondelok večer. Svedkovia opísali tento incident ako nepretržité dvojhodinové bombardovanie vrátane použitia tzv. barelových bômb – neriadených výbušných zariadení, ktoré sýrske vládne sily podľa AP zvyknú zhadzovať z vrtuľníkov. Podľa vyjadrenia nemenovaných vysokopostavených amerických predstaviteľov tento útok s najväčšou pravdepodobnosťou vykonali ruské vzdušné sily. Asad tieto tvrdenia zavrhol s tým, že čokoľvek, čo americkí predstavitelia povedia, je „nedôveryhodné“ a „lživé“. Rusko, rovnako ako Sýria, poprelo svoju účasť na leteckom útoku na tento humanitárny konvoj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Baššár al-Asad