Pápež František prijal stovky novinárov, majú veľký vplyv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez frantisek
Pápež František Foto: SITA/AP

VATIKÁN 22. septembra (WebNoviny.sk) – Žurnalisti by nemali podnecovať strach ľudí zo zmien a fenoménov ako migrácia, vojna a hlad. Svoje povolanie by nemali zneužívať na znemožnenie jednotlivcov alebo celých národov, zdôraznil okrem iného vo Vatikáne pápež František, keď na audiencii prijal asi 400 členov talianskeho zväzu novinárov.

Podľa názoru hlavy katolíckej cirkvi je iba málo profesií, ktoré majú tak veľký vplyv na spoločnosť ako žurnalizmus. Novinári by mali zohrať dôležitú úlohu a byť výrazným pilierom spoločnosti aj v časoch digitálnych zmien. O to väčšia je ich zodpovednosť za konštruktívny príspevok k zlepšeniu spoločnosti. V hektike všedných dní by sa novinári a iné osobnosti sveta médií mali koncentrovať, ako vo štvrtok odznelo vo Vatikáne, na tri podstatné veci: Milovať pravdu, žiť profesionálne a dbať na ľudskú dôstojnosť, vyplýva z informácií Vatikánskeho rozhlasu.

Nie je vždy jednoduché nájsť pravdu

Pravda, ako povedal pápež František, by nemala byť iba vyslovená, ale aj prežitá. Otázkou nie je, či sme tak vierohodní alebo nie. Otázkou je, či sme k sebe alebo k iným čestní. V neprerušenom prúde komunikácie, ktorá prebieha po 24 hodín denne sedem dní v týždni, nie je vždy jednoduché nájsť pravdu, zdôraznil pápež. Je úlohou novinárov urobiť jasno v sivých zónach a medzi pro a kontra v politických diskusiách, dostať sa k pravde tak blízko, ako je to len možné.

Žurnalisti by nikdy nemali napísať čosi, o čom vedia, že to v princípe nie je pravda, podčiarkol rodák z Argentíny. Podľa jeho slov profesionalita novinárov spočíva predovšetkým v tom, že nepodriaďujú vlastnú prácu záujmom hospodárstva a politiky. Mali by mať omnoho viac na pamäti sociálny rozmer ľudí, občiansky aspekt, ktorý je významným nositeľom demokracie.

Mali by sme sa zamyslieť nad tým, že diktatúry rôzneho smerovania a zafarbenia sa v priebehu dejín nielenže vždy usilovali zmocniť sa komunikačných prostriedkov, ale aj nariadiť nové normy žurnalistom. Na margo významu rešpektovania ľudskej dôstojnosti pápež František povedal, že ľudí možno zabiť aj slovom. Dnes jeden, zajtra druhý článok, a život nespravodlivo difamovaného človeka to môže navždy zničiť, poznamenal a dodal, že novinárčina by sa nemala stať zbraňou na ničenie jednotlivcov alebo celých národov. Novinári by nemali ani podnecovať strach zo zmien a fenoménov ako migrácia, vojna a hlad.

Pracujú tvrdo a za málo peňazí

Žurnalistika by sa mala stať skôr prostriedkom výstavby, prispievať k urýchleniu procesov zmierenia, podpore kultúry stretávania. Novinári by mali každý deň všetkým pripomínať, že nejestvuje konflikt, ktorí by ženy a muži dobrej vôle nedokázali vyriešiť, vyhlásil pápež František.

Najvyšší predstaviteľ talianskej novinárskej zväzovej organizácie Enzo Iacopino poukázal vo svojom vystúpení na nebezpečnosť práce žurnalistov a na ich prekérne pracovné podmienky v krajine na Apeninskom polostrove. Konštatoval, že medzi prítomnými sú aj takí, ktorí sú nútení žiť pod policajnou ochranou. Na to, aby mohli verejnosť informovať pravdivo, obetujú nielen svoje pohodlie, ale aj nerušený život svojich najbližších, povedal a poznamenal, že na audienciu prišli aj pozostalí niekoľkých novinárov, ktorí za to zaplatili životmi.

Novinári prispeli pápežovi do jeho zbierky pre obete nedávneho zemetrasenia v centrálnej časti Talianska, a to aj keď väčšina z nich veľa nezarába, ako zdôraznil ich predseda. Podľa neho pracujú denne tvrdo a za málo peňazí, ktoré niekedy jednoducho ani nedostanú, čo je nová forma otrokárstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František