Expolitik Jobbiku Csanád Szegedi emigruje do Izraela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Csanád Szegedi
Csanád Szegedi Foto: SITA/AP

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ 23. septembra (WebNoviny.sk) – Bývalý podpredseda maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik a zakladateľ zakázanej Maďarskej gardy Csanád Szegedi sa vysťahuje do Izraela. Podľa viacerých maďarských médií Szegedi tento svoj zámer oznámil na nedávnej budapeštianskej schôdzke Svetového sionistického zväzu (WZO).

Predtým, než Szegedi pred niekoľkými rokmi objavil svoje židovské korene, bol známy svojimi antisemitskými vyjadreniami. Izraelský denník Jerusalem Post s ním vo štvrtok zverejnil rozsiahly rozhovor, v ktorom maďarský politik uviedol, že už podal žiadosti potrebné na vysťahovanie. Izrael pritom označil za fantastickú krajinu.

„Židovstvo má mnoho pozitívnych i negatívnych prvkov, najväčším darom však je existencia štátu Izrael. Po nočnej more holokaustu chceme byť aj s rodinou účastníkmi pozitívneho sna, ktorý poskytuje štát Izrael,“ dodal s tým, že by chcel svoje politické skúsenosti zužitkovať v niektorej zo sionistických organizácií.

Szegedi bol do roku 2012 prominentným predstaviteľom Jobbiku – bol jeho podpredsedom i poslancom ultrapravičiarov v Európskom parlamente. Stará mama zo strany jeho matky bola židovka, deportovali ju do Osvienčimu, odkiaľ sa však vrátila. Predseda WZO Jaakov Hagoel vyjadril podporu pre presídlenie Szegediho rodiny do Izraela, uviedol v tejto súvislosti maďarský ľavicový denník Népszava.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Csanád Szegedi
Firmy a inštitúcie Jobbik Hnutie za lepšie Maďarsko