Severná Kórea vyhlásila, že posilní svoje jadrové sily

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu
Severná Kórea si v sobotu pripomenula 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce obrovskou vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval vodca Kim Čong-un. Po vodcovom prejave nasledoval pochod vojakov vo formáciách, najprv však išli oddiely vojakov oblečených v štýle revolučnej armády, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne proti Japonsku. Vrcholom prehliadky bola skupina medzikontinentálnych balistických striel, hoci nie je známe, že by boli aj úspešne otestované. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

NEW YORK 23. septembra (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí Severnej Kórey I Jong-ho v piatok na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku dôrazne vyhlásil, že jeho krajina rozšíri svoj jadrový potenciál napriek početným rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN, a argumentoval tým, že nepriateľské akcie Spojených štátov nedávajú jeho krajine na výber. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Minister I Jong-ho v prejave na VZ OSN odsúdil Spojené štáty za prelety dvoch amerických nadzvukových bombardérov nad Južnou Kóreou zo začiatku tohto týždňa. A pohrozil: „USA musia čeliť strašným, nepredstaviteľným následkom.“

Šéf diplomacie KĽDR dodal, že Severná Kórea „bude ďalej robiť opatrenia na posilnenie svojich národných jadrových ozbrojených síl, kvantitatívne aj kvalitatívne, aby obránila dôstojnosť a právo na existenciu a aby zabezpečila pravý mier tvárou v tvár zvýšenej hrozbe jadrovej vojny zo strany USA“.

Americký minister zahraničných John Kerry v piatok v príhovore na stretnutí s kolegami z juhovýchodnej Ázie vyhlásil, že každý štát má zodpovednosť dôrazne uplatňovať rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, aby sa zabezpečilo, že Severná Kórea „zaplatí za svoje nebezpečné činy“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe John Kerry