Vytvorme v Líbyi mesto pre utečencov, navrhuje Orbán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orbán
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 25. septembra (WebNoviny.sk) – Európska únia by mala vytvoriť „obrovské mesto pre utečencov“ na líbyjskom pobreží, ktoré by zachytávalo a spracovalo afrických žiadateľov o azyl skôr, než sa dostanú do Európy. Povedal to v sobotu maďarský premiér Viktor Orbán na summite európskych lídrov vo Viedni.

Orbán, známy svojím nekompromisným postojom voči migrácii, navrhol, aby záchytný tábor spravovala nová líbyjská vláda. Informuje o tom spravodajská stanica BBC. Vnútropolitický konflikt rozdeľuje Líbyu od zvrhnutia diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom o moc medzi sebou bojujú dve vlády a milície.

Maďarský premiér, ktorý nariadil uzatvoriť maďarskú južnú hranicu plotom z ostatého drôtu, sa zasadzuje za to, aby EÚ prevzala „absolútnu kontrolu“ nad svojimi vonkajšími hranicami. Orbán sa vyjadril za ukončenie pretrvávajúceho západného zbraňového embarga voči Líbyi a podporu Západu pre povstaleckú Líbyjskú oslobodzovaciu armádu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že riešenie spočíva v dohodách s africkými krajinami, ktoré by mali prijať späť migrantov nespĺňajúcich kritéria na udelenie azylu. Tento rok sa cez Stredozemné more do Európy preplavilo viac než 300.000 migrantov, z ktorých približne 3500 po ceste zahynulo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováViktor Orbán