Egypt po prevrátení lode s migrantmi posilní ochranu hraníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Egypt
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 25. septembra (WebNoviny.sk) – Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nariadil posilnenie ochrany štátnych hraníc v súvislosti so nešťastím v Stredozemnom mori, pri ktorom zahynulo viac ako 160 migrantov pochádzajúcich prevažne z Egypta. Oznámil to prezidentský hovorca Aláa Júsuf, ktorého vyhlásenie priniesla v nedeľu agentúra AP.

Sísí na stretnutí so svojimi hlavnými pobočníkmi vydal taktiež nariadenie postaviť pred súd osoby nesúce zodpovednosť za stredajšie prevrátenie preplneného člna s migrantmi pri egyptskom stredomorskom pobreží. Vyzval zároveň parlament a vládu, aby spoločne vytvorili novú legislatívu so zameraním na boj proti nelegálnej migrácii.

V súvislosti s prevrátením člna s migrantmi, ktorí sa chceli preplaviť do Európy, zatkli egyptské orgány štyroch členov posádky a vydali zatykače na ďalších päť osôb. Podľa dostupných informácií však zatiaľ neboli zatknutí nijakí členovia zločineckých skupín, stojacich za rozšíreným obchodovaním s ľuďmi na egyptskom stredomorskom pobreží.

K uvedenej tragédii došlo v stredu blízko mesta Rašíd (Rosetta), pričom podľa najnovších údajov zahynulo najmenej 162 ľudí. Ďalších 160 migrantov z prevráteného člna sa podarilo zachrániť. Okrem viac ako stovky Egypťanov boli medzi pasažiermi údajne aj Sudánci, ľudia zo subsaharskej Afriky a Sýrčania.

Egyptský prezident po tejto udalosti vyzval na urýchlenie vládneho programu, ktorý má podporiť malé podniky a mladých podnikateľov v tých častiach krajiny, kde je rozšírená nelegálna migrácia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať