USA obvinili Rusko z barbarizmu ohľadom udalostí v Aleppe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Bomby dopadli na povstalcami kontrolovanú štvrť Sukkarí. Foto: Aleppo Media Center via AP

NEW YORK 26. septembra (WebNoviny.sk) – Americká vyslankyňa pri OSN Samantha Powerová na mimoriadnej schôdzi Bezpečnostnej rady OSN obvinila Rusko z „barbarizmu“ v súvislosti s bombardovaním sýrskeho mesta Aleppo. Powerová, ktorú cituje spravodajská stanica BBC, ďalej uviedla, že Rusko podsúva rade klamstvá o svojich zámeroch v Sýrii. Rusko však tvrdí, že sa usiluje zbaviť Sýriu teroristov pri čo najmenších stratách z radov civilistov.

Rusi vinia sýrske opozičné skupiny zo sabotovania prímeria

Americká diplomatka na zasadaní tiež vyhlásila, že Rusko, ktoré podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, „malo dlhý čas možnosť zastaviť toto utrpenie“. „Namiesto mieru vedú Rusko a Asad vojnu. Namiesto poskytovania život zachraňujúcej pomoci Sýrčanom Rusko a Asad bombardujú nemocnice a záchranárske tímy,“ vyhlásila Powerová.

Moskvu obvinila z toho, že zatiaľ čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na pôde OSN hovoril o záväzkoch Ruska ohľadom mierového riešenia, ruské sily sa pripravovali na letecké útoky na východnú časť mesta Aleppo. Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin reagoval s tým, že nastoliť v Sýrii mier je „momentálne takmer nesplniteľná úloha“. Zároveň obvinil ozbrojené sýrske opozičné skupiny zo sabotovania prímeria.

Desaťtisíce ľudí sú v bezvýchodiskovej situácii

Niekoľko predstaviteľov na mimoriadnom stretnutí v New Yorku naznačilo, že Rusko mohlo spáchať vojnový zločin v súvislosti s minulotýždňovým útokom na humanitárny konvoj pri Aleppe, ktorý si vyžiadal 20 mŕtvych. Rusko však odmietlo zodpovednosť za tento incident, pri ktorom došlo k zničeniu 18 z 31 nákladných vozidiel. Moskva tvrdí, že konvoj ostreľovali sýrski povstalci alebo naň zaútočili americké bezpilotné lietadlá.

Špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura uviedol, že od začiatku ofenzívy sýrskych vládnych síl vo štvrtok prišlo o život najmenej 213 civilistov, pričom mnoho z obetí tvoria ženy a deti. Podľa neho dosiahol tento konflikt „nové dimenzie hrôzy“. Spojené štáty a Rusko vyzval, aby sa pokúsili zachrániť prímerie.

Niekoľko hodín po zlyhaní týždeň trvajúceho prerušenia bojov sýrsky režim v pondelok ohlásil novú ofenzívu proti východným častiam Aleppa a vojenské lietadlá začali o niekoľko dní nato útočiť na východné predmestia Aleppa, kde sa v bezvýchodiskovej situácii nachádza 275 000 ľudí.

Ako dodal de Mistura, z najnovších správ miestnych aktivistov vyplýva, že Rusko použilo v Aleppe zápalnú muníciu, ktorá podľa jeho slov „vytvára požiar takej intenzity, akoby sa nad Aleppom roznietilo denné svetlo“. Povedal tiež, že Rusko a sýrsky režim používajú v obytných častiach Aleppa i špeciálne bomby určené na likvidáciu bunkrov, ktoré preniknú hlboko pod povrch zeme a dokážu zničiť podzemné ciele.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej LavrovVitalij Čurkin