Nálož v Budapešti odpálili z diaľky, neútočili džihádisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Džihádistický bombový útok v Budapešti je nepravdepoobný
Foto: ilustračné, SITA/AP

BUDAPEŠŤ 26. septembra (WebNoviny.sk) – Na základe doterajších informácií týkajúcich sa sobotňajšieho bombového útoku v Budapešti možno konštatovať, že jeho motívom pravdepodobne nebola žiadna ideológia, zvlášť nie džihádistická. Oznámil to v pondelok po schôdzke výboru pre národnú bezpečnosť maďarského parlamentu jeho predseda Zsolt Molnár z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP).

Podľa agentúry MTI na neverejnej schôdzke, na ktorej sa zúčastnili aj členovia výborov pre obranu a vnútro, Molnár dodal, že vyšetrovanie prípadu pokračuje. Zdôraznil, že existujú indície, podľa ktorých bola terčom útoku dvojica policajtov, prípadne polícia, avšak motív zatiaľ nie je známy.

Predseda parlamentného výboru pre vnútro Lajos Kósa z vládnucej strany Fidesz podčiarkol, že jediným záverom dnešného rokovania výborov bolo, že rôzne úvahy a špekulácie zverejnené v súvislosti s útokom na spoločenských sieťach a v médiách sa nezakladajú na pravde. „Niet dôvod na vyvolávanie paniky,“ skonštatoval Kósa.

Páchateľ atentátu položil balík obsahujúci nálož s klincami pred budovu a odpálil ju z diaľky, keď k nemu prišla policajná hliadka. Napísal to denník Magyar Idök. Podľa zmieneného denníka polícia začala analyzovať záznamy 145 bezpečnostných kamier z okolia útoku, pričom spolupracuje s Centrom boja proti terorizmu (TEK) i s civilnou tajnou službou.

V súvislosti s incidentom sa viaceré médiá pýtali, ako je možné, že v čase útoku bolo okolie výbuchu na frekventovanej ulici prázdne, prečo polícia informovala verejnosť neskoro a ako je možné, že pri zranených policajtoch boli ako prví policajti v civile.

Podľa nepotvrdených informácií policajtku, ktorá utrpela vážne poranenia krku, udržujú lekári v umelom spánku a ešte stále bojujú o jej život. Terčom bombového útoku boli policajti, vyhlásil v nedeľu veliteľ maďarského Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Károly Papp.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať