Amnesty viní Maďarov zo zlého zaobchádzania s utečencami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: Zoltan Balogh/MTI via AP

LONDÝN 27. septembra (WebNoviny.sk) – Zo zlého zaobchádzania s utečencami a ich niekoľkomesačného bezdôvodného držania vo väzbe obviňuje vládu maďarského premiéra Viktora Orbána vo svojej najnovšej správe ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Informovala o tom agentúra DPA.

Správa bola zostavená na základe výpovedí 143 svedkov, najmä utečencov a migrantov, ako aj prešetrovania priamo v Srbsku, Maďarsku a Rakúsku.

AI poznamenáva, že nový zákon umožňuje maďarským bezpečnostným zložkám vracať ľudí, ktorí nelegálne vstúpili na územie Maďarska, späť do Srbska. Podľa svedkov však pritom dochádza k fyzickému zneužívaniu v podobe bitia, kopania alebo útokov psov.

Utečenci, ktorí sa snažili použiť jeden z mála legálnych hraničných priechodov do Maďarska, museli často stráviť dlhé týždne v preplnených táboroch v Srbsku. Muži bez sprievodu bývali bezdôvodne zadržaní na niekoľko týždňov.

Dokonca ani väčšina ľudí s priznaným štatútom utečenca nemôže podľa AI tieto tábory opustiť. V mnohých sú konfrontovaní s neznesiteľnými hygienickými podmienkami a nedostatočnou lekárskou starostlivosťou. AI v tom vidí cielenú politiku na odradenie utečencov.

V Maďarsku sa 2. októbra uskutoční referendum, v ktorom budú občania odpovedať na otázku, či sú za to, aby mohla Európska aj bez súhlasu parlamentu v Budapešti presídliť do Maďarska nemaďarských občanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International