V Severnej a Južnej Amerike boli oficiálne vykynožené osýpky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vakcína proti osýpkam, mumpsu a rubeole
Vakcína proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 27. septembra (WebNoviny.sk) – Na americkom kontinente boli oficiálne vykynožené osýpky. Vyplýva to z utorok vyhlásenia Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Ide o prvý región sveta, kde sa podarilo eliminovať vysoko infekčný vírus, ktorý môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám, ako sú oslepnutie či zápal pľúc. Osýpky sa v Severnej a Južnej Amerike, ako aj karibskej oblasti, podarilo vykynožiť po ukončení 22 rokov trvajúceho komplexného očkovacieho programu zameraného na osýpky, rubeolu a zápal príušných žliaz (mumps).

„Je to veľký deň pre náš región a v konečnom dôsledku aj pre celý svet,“ uviedla riaditeľka PAHO Carissa F. Etienneová, pričom dodala, že posledný endemický prípad osýpok bol v severnej a južnej Amerike zaznamenaný v roku 2002. V iných častiach sveta sú však osýpky aj v súčasnosti pomerne rozšírené. Napríklad v Nemecku zaznamenali v ostatnom desaťročí od 165 do 2500 nových prípadov tohto infekčného ochorenia za rok.

Osýpky sú piatym ochorením s účinnou vakcínou, ktoré sa na americkom kontinente podarilo úplne eliminovať. Prvou boli v roku 1971 kiahne, potom nasledovala detská obrna (1994), rubeola a kongenitálny rubeolový syndróm (2015).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia