Reakcie na úmrtie Peresa: Odišiel horlivý obhajca mieru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medaila slobody pre Šimona Peresa
Barack Obama dáva medailu Šimonovi Peresovi. Foto: SITA/AP

TEL AVIV/WASHINGTON/OTTAWA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Vo veku 93 rokov zomrel v stredu po ťažkej chorobe bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres. Zdravotnícke stredisko Šeba pri Tel Avive oznámilo, že Peres zomrel o 3.40 h miestneho času (2.40 h SELČ), informovala Izraelská tlačová agentúra (INA).

Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu a previezli ho do strediska Šeba. Jeho stav sa najprv zlepšoval, ale v utorok sa náhle zhoršil. Americký prezident Barack Obama a prvá dáma USA Michelle Obamová si budú Peresa pamätať ako „svojho drahého priateľa“ a „samotnú podstatu Izraela“, uviedol Biely dom vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

„Existuje len málo ľudí na tomto svete, ktorí zmenili beh ľudských dejín, a to nielen svojou úlohou v ľudských udalostiach, ale preto, že rozširujú našu morálnu predstavivosť a nútia nás očakávať viac od seba. Môj priateľ Šimon bol jedným z týchto ľudí,“ citoval Obamu Biely dom. Americký prezident taktiež povedal, že Peres sa nikdy nevzdal možnosti mieru medzi Izraelčanmi, Palestínčanmi a susedmi Izraela.

Izrael prišiel o ‚jedného z najväčších lídrov‘

Líder Strany práce Jicchak Herzog, ktorej bol Peres členom, uviedol, že Peres „bol jedným z najväčších lídrov, akých kedy Izrael mal“. „Bol učiteľom, priateľom a veľkým lídrom, na ktorého budú dejiny Izraela vždy pamätať,“ dodal Herzog. „Šimon Peres bol predovšetkým mužom mieru. Jeho milovaným a izraelskému ľudu vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť,“ reagoval kanadský premiér Justin Trudeau.

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a jej manžel Bill Clinton, bývalý šéf Bieleho domu uviedli, že Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru. „Úmrtím Šimona Peresa stratil Izrael vodcu, ktorý až do svojho posledného dňa na zemi bojoval za jeho bezpečnosť, prosperitu a neobmedzené možnosti. Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru a uzmierovania,“ uviedli Clintonovci vo vyhlásení. Manželia označili Peresa za „génia s veľkým srdcom, ktorý svoje nadanie využíval na to, aby videl budúcnosť v zmierovaní, nie v konflikte, a v ekonomickom a sociálnom posilňovaní, a nie v hneve a frustrácii“.

Kládol na prvé miesto mier a toleranciu

Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Štátu Izrael Reuvenovi Rivlinovi. Vo svojom mene ako aj v mene občanov Slovenskej republiky v ňom Kiska vyjadril hlboký zármutok nad úmrtím Peresa.

„V jeho osobe stráca nielen Izrael, ale celý demokratický svet významnú osobnosť novodobých dejín. Tento inšpiratívny a principiálny štátnik kládol na prvé miesto mier, toleranciu a porozumenie medzi ľuďmi a národmi. Šimon Peres sa navždy zapíše do histórie ako jeden z otcov nezávislého Izraela, nositeľ Nobelovej ceny mieru a zástanca mierového spolunažívania národov Blízkeho východu,“ uviedol Kiska v sústrastnom telegrame s tým, že vyjadril sústrasť jeho rodine aj občanom Izraelu. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

„Bol to jeden z mála ozajstných štátnikov, človek, ktorý si zaslúži rešpekt a všetkým tým, čo v živote urobil a na základe svojich životných skúseností dospel k neochvejnému presvedčeniu, že jediná cesta dopredu je mier. Snažil sa o dosiahnutie mieru vo veľmi zložitom regióne, ja úmrtie vnímam ako naozaj smutnú správu,“ povedal Lajčák na adresu Peresa.

Ako vo svojom vyhlásení uviedol veľvyslanec Izraela na Slovensku Zvi Vapni, Peres bol skutočný vodca, hlboko zaviazaný a odovzdaný človek, ktorý zanechal trvalý dojem.

„Mal som príležitosť spoznať ho takého, aký bol. Prezident Peres bol muž hlbokého presvedčenia, oddaný práci, veľmi vzdelaný, bol to originálny mysliteľ stále hľadajúci nové možnosti. Počas svojej veľmi dlhej politickej kariéry zažil aj pády, veľkú kritiku a mal niekoľko verejne známych nezhôd s významnými politikmi a štátnikmi. Nič z toho ho ale nikdy nezastavilo, ani z neho neurobilo pesimistu. Presne tak, ako vo svojich dvadsiatich, tak aj vo svojich deväťdesiatich rokoch veril, že tvrdým úsilím je možné dosiahnuť vytýčené ciele,“ uviedol veľvyslanec s tým, že mnohokrát bol prezident Peres zástancom nepopulárnych názorov a plával proti prúdu, pretože veril, že to, čo robí, je správne.

Šimon Peres mal podľa diplomata výborný zmysel pre humor, veľkú chuť do života, detskú zvedavosť pre všetko nové a veľmi vzácnu charakterovú črtu – vedel sa zasmiať aj sám na sebe.

Úmrtie potvrdil jeho syn Chemi

Peresovo úmrtie potvrdil aj jeho syn Chemi pre novinárov, ktorí sa ráno zišli pred nemocnicou, kde exprezidenta po silnej mŕtvici s krvácaním do mozgu hospitalizovali pred dvoma týždňami v Šebovom zdravotnom stredisku Tel ha-Šomer.

„Dnes sme sa s hlbokým žiaľom rozlúčili s naším milovaným otcom, deviatym prezidentom Izraela. Zanechal nám odkaz, ktorý znie pozerať sa vždy do budúcnosti. Je pre nás cťou, že sme boli jeho blízkou rodinou, dnes však cítime, že celý izraelský národ, ako aj svetové spoločenstvo s nami zdieľa túto stratu,“ uviedol Chemi Peres.

Smútočné stanovisko vydal v tejto súvislosti aj úradujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vyhlásil tiež, že jeho kabinet sa neskôr počas dňa zíde na mimoriadnom zasadnutí. Izraelský prezident Reuven Rivlin predčasne ukončil štátnu návštevu Ukrajiny a vracia sa do vlasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBarack ObamaBenjamin NetanjahuBill ClintonHillary ClintonováJustin TrudeauMichelle ObamováŠimon Peres