Nové dôkazy o MH 17: Boeing na Ukrajine zostrelil ruský Buk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
MH17
Holandskí vyšetrovatelia predložili nové dôkazy o zostrelení letu MH17 nad Ukrajinou. Nieuwegein, 28. september 2016. Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 28. septembra (WebNoviny.sk) – Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, zostrelené 17. júla 2014 nad územím východnej Ukrajiny, bolo zasiahnuté raketou vypálenou z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol dopravený z Ruska.

Systém Buk bol neskôr prevezený späť do Ruska, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Holandskom vedený Spoločný vyšetrovací tím (JIT). JIT pri vyšetrovaní dospel k záveru, že malajzijský boeing bol nad územím Ukrajiny zostrelený zo zeme, a to raketou 9M38 vypálenou zo systému Buk.

MH17 bol zostrelený zo zeme

Holandský prokurátor Fred Westerbeke, ktorý závery JIT prezentoval na tlačovej konferencii v Nieuwegeine, spresnil, že vyšetrovatelia predtým ako príčinu pádu lietadla vylúčili dva možné scenáre: nešťastnú náhodu a teroristický útok vnútri lietadla. Neskôr – na základe údajov z radarov a analýzy rozhovorov medzi pilotmi a dispečermi na zemi – vylúčili aj tézu o likvidácii boeingu iným lietadlom. „Preto JIT tvrdí, že MH17 bol zostrelený zo zeme,“ uviedol Westerbeke.

Vedúci tímu holandských detektívov Wilbert Paulissen uviedol, že raketa bola vystrelená z poľa ležiaceho šesť kilometrov južne od obce Snižne. „V tom čase bolo toto územie pod kontrolou proruských ozbrojencov,“ informoval Paulissen.

Poľnohospodársky pozemok v blízkosti obce Pervomajske „môže byť bez najmenších pochybností označený za miesto vystrelenia“ rakety, spresnil Paulissen s tým, že toto tvrdenie sa opiera o výpovede očitých svedkov, ktorí z tejto lokality počuli silný výbuch a piskľavý zvuk, po ktorom pozorovali na oblohe pás dymu.

Boeing sa zrútil asi 25 kilometrov od miesta, z ktorého bola vypálená raketa, povedal Paulissen s tým, že údaje poskytnuté Spojenými štátmi a Európskou vesmírnou agentúrou tiež potvrdzujú miesto vystrelenia rakety. Vyšetrovanie JIT sa sústredilo na zistenie, odkiaľ bola vypálená strela, ktorá spôsobila pád lietadla. Zodpovednosť konkrétnych osôb bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Agentúra Reuters v tejto súvislosti s odvolaním sa na pozostalých po obetiach uviedla, že vyšetrovatelia identifikovali sto osôb podozrivých zo zavinenia pádu lietadla.

Obrazom: Zostrelenie letu MH17 na Ukrajine

Rusi obvinenia odmietajú

Podľa agentúry DPA zistenia prezentované v Nieuwegeine v podstate potvrdzujú závery vyšetrovania Holandskej bezpečnostnej rady z vlaňajška. Podľa nich lietadlo zasiahla raketa zem-vzduch vystrelená z územia, ktoré v danom čase ovládali proruskí separatisti. Rusko tieto tvrdenia opakovane odmieta, pričom nalieha na vyšetrovateľov, aby brali do úvahy aj ním poskytnuté fakty a dôkazy svedčiace o tom, že za pád lietadla je zodpovedná Ukrajina.

V tomto duchu sa v stredu v Moskve vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uviedol, že Rusko bolo, je a bude za nezaujaté vyšetrenie tohto leteckého nešťastia. Pripomenul, že Moskva predložila „úplné informácie“, ktoré sa však mnohé štáty nebrali na vedomie. Kritizoval aj to, že vyšetrovanie tragédie sprevádzajú špekulácie a zverejňovanie nekvalifikovaných tvrdení.

Peskov povedal, že ruské ministerstvo obrany v pondelok zverejnilo zábery z radarov – údajne práve z momentu, keď bolo zostrelené malajzijské lietadlo. Až doteraz pritom Rusko takéto zábery odmietalo poskytnúť. Ako informoval britský denník Guardian, na záberoch nie je nič nezvyčajné, čo podľa Ruska dokazuje, že lietadlo nebolo zostrelené z oblasti pod kontrolou proruských separatistov.

Guardian upozornil, že podobnú „taktiku“ Rusko použilo aj vlani, keď krátko pred prezentáciou predbežnej správy holandských vyšetrovateľov výrobca protilietadlových systémov Buk na tlačovej konferencii v Moskve dokazoval, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené starou ukrajinskou raketou.

Ruská diplomacia vidí politickú motiváciu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v stredu zo „zaujatosti“ a „politickej motivácie“ medzinárodný tím pod vedením Holandska.

Podľa vyhlásenia hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zacharovovej, ktoré citovala agentúra DPA, členovia tohto tímu „naďalej ignorujú nevyvrátiteľné dôkazy ruskej strany napriek skutočnosti, že Rusko je v podstate jediným, kto poskytuje dôveryhodné informácie a oznamuje všetky nové údaje“.

„Pre našich západných kolegov sa stalo normou svojvoľne určiť vinníka a vymyslieť požadované výsledky,“ komentovala stredajšie oznámenie Spoločného vyšetrovacieho tímu.

Ukrajina a Spojené štáty od začiatku tvrdili, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou Buk dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňovala ukrajinskú armádu. Na palube lietadla bolo celkovo 298 ľudí (283 cestujúcich a 15 členov posádky) z desiatich krajín, z toho 193 Holanďanov. Nešťastie nikto neprežil. Okrem Holanďanov sa na palube lietadla nachádzali aj občania Austrálie, Británie, Malajzie, Belgicka, Kanady, Indonézie, Nemecka, Nového Zélandu a Filipín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij Peskov
Firmy a inštitúcie Malaysia Airlines