Taliansky tlačový magnát a expremiér Berlusconi jubiluje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SITA/AP

RÍM 29. septembra (WebNoviny.sk) – Silvia Berlusconiho považujú za jedného z najbohatších mužov Talianska. Jeho prívrženci v ňom vidia neomylného záchrancu celého Talianska, neustále napádaného ľavicovo orientovanými policajnými sudcami. Rivali ho označujú za skorumpovaného megalomana. Len málo Talianov nesúhlasí s názorom, že využil svoje skúsenosti v oblasti obchodu a marketingu na vytvorenie sebavedomého imidžu človeka, ktorý niečo dokázal.

Vyštudoval právo

Silvio Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne v rodine, kde bol jeho otec bankovým úradníkom. Vyštudoval právo a nastúpil pracovať do banky. V 60. rokoch minulého storočia sa stal manažérom stavebnej firmy a v 70. rokoch 20. storočia sa zapojil do mediálneho priemyslu založením spoločnosti Fininvest. Tá sa postupne stala vlastníkom troch súkromných televíznych staníc a vplyvných talianskych vydavateľstiev kníh a novín.

V marci 1994 len s niekoľko mesiacov starou politickou stranou Forza Italia (FI, Taliansko vpred) porazil ľavicový blok a zostavil pravicovú vládu, zloženú z FI, Ligy severu a Národnej aliancie. Tá trvala len do decembra toho istého roku, keď Berlusconi po vzájomných nezhodách vo vládnej koalícii podal demisiu.

Znova sa Berlusconi vrátil do vysokej politiky v roku 2001, keď so stredopravou koalíciou Dom slobody zvíťazil v parlamentných voľbách. Táto jeho vláda vydržala celé volebné obdobie, čo sa v Taliansku podarilo po prvý raz od druhej svetovej vojny. Počas svojho funkčného obdobia presadil Berlusconi mnoho dôležitých legislatívnych noriem, napríklad reformu pracovného trhu či školstva. Prijal i zmenu ústavy, ktorá posilnila právomoci regiónov.

Čelil viacerým súdnym procesom

V roku 2008 sa opäť dostal do premiérskeho kresla. Ako vodca talianskej opozície vyhral voľby so zreteľným náskokom; v parlamente si stredopravá koalícia pod jeho vedením zabezpečila 334 zo 630 kresiel.

V decembri 2010 tesne prežil hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu. Hlasovanie nasledovalo po sérii škandálov, vnútrostraníckych bojov a rozchode Berlusconiho s dlhoročným spojencom a predsedom dolnej komory talianskeho parlamentu Gianfrancom Finim. Premiérovi uškodil rozchod s Finim, škandály okolo prostitútok i dlhodobá kritika, že využil väčšinu v parlamente, aby presadil zákony, ktoré mu pomáhajú vyhnúť sa trestnému stíhaniu. Vo funkcii premiéra skončil v roku 2011.

Berlusconi čelil viacerým súdnym procesom, ktoré sa týkajú korupcie, daňového podvodu a obvinení, že mal pohlavný styk s neplnoletou osobou. Premiér však vždy odmietal, že by sa bol dopustil niečoho nezákonného. V roku 2013 prišiel o mandát senátora. Za jeho vylúčenie z parlamentu sa už skôr v tom roku vyslovil mandátový a imunitný výbor hornej komory talianskeho parlamentu. Strata senátorského kresla prišla pre neho ako dôsledok odsúdenia za daňový podvod.

Je blízkym priateľom Vladimira Putina

Taliansky najvyšší súd potvrdil 11. marca 2015 nad bývalým premiérom Silviom Berlusconim, obvineným z platenia za sex s neplnoletou osobou a zo zneužitia úradu na utajenie tejto záležitosti, oslobodzujúci rozsudok. Padlo tak posledné slovo v afére známej ako „bunga bunga“.

Aféra sa sústreďovala okolo tanečnice z nočného klubu, Maročanky Karimy Mahrúgovej, prezývanej Ruby, ktorá sa zúčastňovala na divokých večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom a ona mala len 17 rokov. V Taliansku nie je prostitúcia protizákonná, ale vedomý sex s neplnoletou osobou áno.

V prvom súdnom procese v roku 2013 Berlusconiho odsúdili za tieto obvinenia a dostal trest sedem rokov väzenia s odkladom, ako aj doživotný zákaz vykonávať verejné funkcie. Tento verdikt však zvrátil odvolací súd v Miláne, ktorý expremiéra v roku 2014 zbavil obvinení.

Trojnásobný taliansky premiér pritom len 8. marca 2015 ukončil verejnoprospešné práce, ktoré boli trestom v inej kauze – v prípade daňového podvodu. Berlusconi má však až do roku 2019 zakázané uchádzať sa o verejný úrad.

Silvio Berlusconi je známy ako blízky priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina a koncom júna 2015 s ním strávil spoločný víkend na Sibíri. Obaja muži sa nakrátko stretli aj počas Putinovej návštevy Ríma v minulosti. Berlusconi taktiež hostil rodinu šéfa Kremľa vo svojej súkromnej vile na Sardínii. V septembri 2015 Berlusconi vyjadril podporu Putinovi aj návštevou na Moskvou okupovanom Kryme.

V decembri 2015 absolvoval taliansky viacnásobný expremiér úspešnú operáciu, pri ktorej mu lekári vymenili kardiostimulátor, ktorý má od roku 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Silvio Berlusconi