Rusi spochybňujú nové dôkazy o zostrelenom boeingu v Donbase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V správe JIT o páde lietadla v Donbase je mnoho protirečení
Foto: SITA/AP

MOSKVA/LONDÝN 29. septembra (WebNoviny.sk) – Správa Holandskom vedenej vyšetrovacej komisie o okolnostiach pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines podľa Ruska neobsahuje žiadne dôkazy. Uviedol to vo štvrtok v rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť BBC hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Holandskom vedený Spoločný vyšetrovací tím (JIT) v stredu na tlačovej konferencii prezentoval predbežné závery svojho vyšetrovania.

Vyplýva z nich, že lietadlo malajzijských aerolínií, zostrelené 17. júla 2014 nad územím východnej Ukrajiny, bolo zasiahnuté raketou vypálenou z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol dopravený z Ruska.

Systém Buk bol neskôr prevezený späť do Ruska. JIT pri vyšetrovaní dospel k záveru, že malajzijský boeing bol nad územím Ukrajiny zostrelený zo zeme, a to raketou 9M38 vypálenou zo systému Buk.

Rusko stále nie je prizvané do skupiny vyšterovateľov

Peskov vo štvrtok na margo týchto záverov vyhlásil, že „niet čo prijímať alebo odmietať. Ide o predbežné závery. Treba pokračovať vo vyšetrovaní. My sme (v správe JIT) nenašli nijaké dôkazy“.

Peskov súčasne vyjadril ľútosť, že Rusko stále nie je prizvané do skupiny vyšetrovateľov tejto leteckej katastrofy. Dodal, že „správa (JIT) môže, ale aj nemusí byť pravdivá“, a upozornil, že je v nej „mnoho protirečení“. „Je priskoro formulovať nejaké závery. A tak ako doteraz, objavuje sa mnoho nových údajov,“ vyhlásil.

Obrazom: Zostrelenie letu MH17 na Ukrajine

Agentúra TASS, ktorá o Peskovovom interview informovala tiež, uviedla, že JIT sa nestačil oboznámiť s údajmi, ktoré poskytlo Rusko a ktoré protirečia záverom JIT. Správu JIT spochybnilo aj ruské ministerstvo obrany. Svoju pozíciu vysvetlilo tým, že JIT mala údajne len dva zdroje, z ktorých získavala svoje údaje: internet a ukrajinské tajné služby.

„Objektivita takýchto údajov a následne aj záverov vyvodených na ich základe nemôže nevyvolávať pochybnosti,“ uviedol hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. Prízvukoval, že ruské raketové zariadenia „neprekračovali“ hranicu s Ukrajinou.

Guardian upozornil, že podobnú taktiku Rusko použilo aj vlani

Hovorca Peskov ešte v stredu povedal, že ruské ministerstvo obrany v pondelok zverejnilo zábery z radarov – údajne práve z momentu, keď bolo zostrelené malajzijské lietadlo. Až doteraz pritom Rusko takéto zábery odmietalo poskytnúť.

Ako informoval britský denník Guardian, na záberoch nie je nič nezvyčajné, čo podľa Ruska dokazuje, že lietadlo nebolo zostrelené z oblasti pod kontrolou proruských separatistov. Guardian upozornil, že podobnú „taktiku“ Rusko použilo aj vlani, keď krátko pred prezentáciou predbežnej správy holandských vyšetrovateľov výrobca protilietadlových systémov Buk na tlačovej konferencii v Moskve dokazoval, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené starou ukrajinskou raketou.

Ukrajina a Spojené štáty od začiatku tvrdili, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou Buk dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňovala ukrajinskú armádu. Na palube lietadla bolo celkovo 298 ľudí (283 cestujúcich a 15 členov posádky) z desiatich krajín, z toho 193 Holanďanov. Haváriu nikto neprežil. Okrem Holanďanov sa na palube lietadla nachádzali aj občania Austrálie, Belgicka, Británie, Filipín, Malajzie, Indonézie, Kanady, Nemecka a Nového Zélandu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij Peskov
Firmy a inštitúcie Malaysia Airlines