Výnimočný stav v Turecku môže trvať dlhšie než jeden rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Demonštrácia proti pokusu o prevrat v Turecku
Účastníci demonštrácie proti pokusu o štátny prevrat v Turecku. Istanbul, 7. august 2016. Foto: SITA/AP

ANKARA 29. septembra (WebNoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes naznačil, že pôvodne trojmesačný výnimočný stav vyhlásený v jeho krajine po zmarenom pokuse o prevrat z 15. júla by mohol byť predĺžený aj na viac ako rok. Informovala o tom agentúra AP.

Erdogan vo vystúpení pred skupinou svojich stúpencov v Ankare odmietol kritiku zamýšľaného predĺženia výnimočného stavu s tým, že nikto by nemal Turecku určovať časový plán ďalšieho postupu. „Čakajte, buďte trpezliví. Ani 12 mesiacov možno nebude stačiť,“ vyhlásil Erdogan. Jeho vyjadrenia prišli deň po tom, ako rada pre národnú bezpečnosť odporučila, aby bol výnimočný stav predĺžený o ďalšie tri mesiace. Podľa rady, ktorá je zložená z politických a armádnych lídrov a predsedá jej Erdogan, je tento krok potrebný „na podniknutie opatrení na ochranu práv a slobôd občanov“. Oficiálne musí o predĺžení ešte rozhodnúť vládny kabinet. Kedy tak urobí, nie je zatiaľ známe, píše agentúra DPA.

Výnimočný stav v Turecku je aktuálne platný od 21. júla do 18. októbra. Prezident môže počas neho vládnuť dekrétmi, čo vláde uľahčuje rozsiahle zákroky proti osobám obviňovaným z účasti na pokuse o prevrat. V krajine je vo vyšetrovacej väzbe v tejto súvislosti približne 32.000 ľudí a desaťtisíce ďalších prepustili alebo dočasne zbavili funkcií v štátnej správe, polícii, armáde i súdnictve.

Erdogan v dnešnom vystúpení tiež informoval, že rada národnej bezpečnosti tiež odporučila vyhlásiť 15. júla za štátny sviatok Dňa demokracie a slobody, a to na poctu ľudí zabitých pri odpore voči pokusu o prevrat.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan