Merkelová telefonovala s Obamom, odsúdili nálety v Aleppe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama, Angela Merkelová
Zľava: Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 30. septembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok večer dôrazne odsúdili a za „barbarské“ označili nálety Ruska a sýrskeho režimu vo východnej časti mesta Aleppo. S odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu o tom dnes informovala agentúra DPA.

Obama a Merkelová sa počas telefonického rozhovoru zhodli aj na tom, že sýrsky režim nesie „osobitnú zodpovednosť“ za ukončenie bojov a tiež poskytnutie prístupu do obliehaných a ťažko dostupných oblastí ležiacich v Sýrii.

Merkelová sa o situácii v Sýrii vo štvrtok telefonicky rozprávala aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tiež tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

S Putinom sa kancelárka zhodla na potrebe pokračovať v medzinárodnom úsilí o dosiahnutie mieru v Sýrii. S Erdoganom zase podľa slov svojho hovorcu Steffena Seiberta zdieľala Merkelová názor, že Rusko nesie „osobitnú zodpovednosť za upokojenie násilia a tým aj za to, aby politický proces dostal ešte vôbec nejakú šancu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováBarack ObamaRecep Tayyip ErdoganVladimir Putin