Pochovali exprezidenta Peresa, záverečné slovo mal Obama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záverečná reč na pohrebe Peresa patrila Barackovi Obamovi
Foto: SITA/AP

JERUZALEM 30. septembra (WebNoviny.sk) – Zosnulého izraelského exprezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel v stredu na následky rozsiahleho krvácania do mozgu, pochovali v piatok na národnom cintoríne na Herzlovej hore v západnej časti Jeruzalema. S úvodným prejavom k smútočným hosťom vystúpil izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý ocenil Peresov prínos pre Izrael i svet. Uviedol, že vďaka Peresovi je „Izrael nepopierateľným faktom“.

Rivlin vyzdvihol Peresov boj za splnenie sionistického sna

Peres bol podľa Rivlina nebol len človekom vízií, ale aj činov. Mal schopnosť robiť to, čo sa zdalo byť neuskutočniteľné, a vidieť to v realite. Vyzdvihol, že Peres patril ku generácii tých, ktorí bojovali za splnenie sionistického sna, aj keď si bol vedomý, že skutočný mier so susedmi Izraela môže byť dosiahnutý iba z pozície sily. „Šimon, pôsob v nebi ako advokát ľudu Izraela,“ vyzval Rivlin na záver svojho príhovoru.

So zosnulým exprezidentom sa rozlúčil aj premiér Benjamin Netanjahu, ktorý predtým vítal smútočných hostí, pričom si podal ruku aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Rozlúčiť sa prišiel aj bývalý americký prezident

Netanjahu vo svojom príhovore uviedol, že Izrael si váži ich prítomnosť, lebo je to hold Peresovej oddanosti Izraelu a mieru. „Bol to veľký muž Izraela a sveta,“ vyhlásil a dodal, že za ním „smúti Izrael, smúti za ním svet“. Zdôraznil, že Peres celý svoj dospelý život zasvätil dosiahnutiu mieru so susedmi Izraela. Dodal, že prítomnosť takého počtu lídrov z celého sveta na rozlúčke s Peresom je „testamentom jeho optimizmu“. Agentúra AP však poznamenala, že keď Netanjahu vymenúval lídrov zo sveta, Abbásovo meno neuviedol.

S rozlúčkovým prejavom vystúpili aj predseda izraelského parlamentu Juli Edelstein a bývalý americký prezident Bill Clinton, ktorý ocenil Peresovu prácu pre trvalý mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Spomenul aj ich osobné priateľstvo a uviedol, že je poctený ponukou Peresovej rodiny predniesť na pohrebe príhovor. Peres bol podľa Clintona schopný predstaviť si, ako by Izrael a svet mal vyzerať, a mal „neuveriteľný potenciál učiť sa a učiť“.

Clinton si zaspomínal na Peresové narodeniny

Clinton pripomenul, že kritici Peresovi často vyčítali, že je naivný, prehnane optimistický rojko. „Mýlili sa len v tej časti o naivite,“ vyhlásil Clinton, ktorý bol prezidentom USA v čase, keď sa v 90. rokoch začal izraelsko-palestínsky mierový proces.

Spomenul si na príhodu z osláv Peresových 90. narodenín, na ktorej palestínske a izraelské deti spoločne spievali pieseň Johna Lennona Imagine. Clinton povedal, že „Šimon si skutočne dokázal predstaviť, ako to spievajú všetci ľudia“. „Predstavoval si, čo by sme my ostatní mali robiť,“ vysvetlil.

Peres podľa Clintona začal svoj život ako „najbrilantnejší žiak Izraela, stal sa jeho najlepším učiteľom a skončil ako jeho najväčší vizionár“. Clinton na záver svojho prejavu vyzval prítomných, aby si navždy zapamätali Peresov žiarivý úsmev a „to, čo vždy hovoril: Imagine“. V súlade s Peresovým želaním zaspieval izraelský spevák David D’Or modlitbu Avinu malkeinu (Otče náš, kráľu náš).

Záverečné slovo patrilo Barackovi Obamovi

V zozname rečníkov boli aj izraelský spisovateľ Amos Oz a tri Peresove deti: dcéra Cvia Waldenová a synovia Joni a Chemi, ktorí hovorili o stránke života Šimona Peresa pre verejnosť neznámej a podali svedectvo aj o jeho hlbokej láske k ich matke.

Záverečné slovo patrilo prezidentovi USA Barackovi Obamovi, ktorý vyhlásil, že Šimon Peres „ukázal, že spravodlivosť a nádej sú jadrom sionistického ideálu“. Obama vyhlásil, že Peres si bol istý, že židovský národ má schopnosť brániť svoju slobodu a položil základ pre ozbrojené sily, ktoré vyhrávali izraelské vojny. Dodal, že Peres ako štátnik staval na spojenectve so Spojenými štátmi a ďalšími krajinami.

Spomenul aj peripetie Peresovho života – osobného i profesionálneho. Žil život naplnený jednoduchými radosťami rodinného života, ale aj veľkými snami. Poukázal na to, že Peres nikdy nestratil vieru, nádej, schopnosť vidieť, ako by svet mal vyzerať. Vieru v dobro i „vieru v nás,“ zdôraznil.

Spomenul kritikov, ktorí označovali Peresa za naivného

Podobne ako Clinton aj Obama spomenul Peresových kritikov, ktorí ho označovali za beznádejne naivného. Rozumel tomuto vojnami zmietanému regiónu, kde Arabov často od malička učia nenávidieť Izrael. „Chápal, aký ťažké je dosiahnuť mier,“ povedal Obama.

„Z osobných rozhovorov viem, že jeho sen o mieri nebol naivný. Trval na tom, že Izraelčania a Palestínčania si musia byť rovní,“ vyhlásil Obama, ktorý spomenul aj prítomnosť palestínskeho prezidenta na pohrebe a označil ju za pripomenutie, že mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi je ešte „nedokončenou stavbou“.

Miesto Peresovho posledného odpočinku sa nachádza medzi hrobmi, v ktorých sú pochovaní premiéri Jicchak Rabin (1974-77 a 1992-95) a Jicchak Šamir (1983-84 a 1986-92).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin NetanjahuBill ClintonŠimon Peres