Vplyvní čínski predstavitelia dostali doživote pre korupciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putá
Foto: ilustračné, Thinkstock

PEKING 30. septembra (WebNoviny.sk) – Dvojicu kedysi ambicióznych čínskych provinciálnych predstaviteľov odsúdili v piatok na doživotné väzenie za korupciu a branie úplatkov. Ide o najnovších odsúdených počas už rok trvajúcej kampane čínskeho prezidenta Sin Ťin-pchinga, ktorý vyhlásil boj proti korupcii na všetkých úrovniach vlády a štátneho priemyslu. Informovala o tom agentúra AP.

V Číne je možné získať za úplatky pracovné miesta či funkcie

Obvinenia proti Wang Minovi a Wan Čching-langovi sú zrkadlom rozšírenej praxe v Číne, keď za finančnú hotovosť a dary je možné získať pracovné miesta alebo funkcie, ktoré samotné môžu ponúkať lukratívne príležitosti na obohacovanie samého seba prostredníctvom korupcie.

Obaja odsúdení mali napojenie na komunistickú stranu

Súd vo východočínskom meste Ning-po dnes vyhlásil, že Wang, bývalý tajomník komunistickej strany a najvyšší predstaviteľ dopravnej metropoly Ťi-nan, bol uznaný za vinného z prijatia 18 miliónov jüanov (2,7 milióna dolárov) ako úplatku za schválenie projektov na výstavbu nehnuteľností a za vybavenie pracovných miest aj funkcií.

Dnes bol v meste Nan-ning odsúdený tiež Wan Čching-lang, bývalý šéf komunistickej strany v juhočínskom priemyselnom centre Kuang-čou, a to za prijatie 110 miliónov jüanov (17 miliónov dolárov) počas 14 rokov – dostal ich vybavenie výnosných pracovných miest a poskytovanie nezákonných služieb či láskavostí.

Prezident Sin Ťin-pching sa zaviazal, že skoncuje s korupciou a plytvaním verejnými financiami, hoci kritici ho obviňujú, že svoju kampaň využíva na útoky proti svojim politickým rivalom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať