Francúzi bombardovali Islamský štát, koalícia chce Mósul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
K boju proti IS sa pridala aj francúzska lietadlová loď
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 30. septembra (WebNoviny.sk) – Francúzske vojenské lietadlá už prelietavajú nad Irakom, keďže k boju pod vedením USA proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS) sa pripojila francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle. Koalícia sa pripravuje na pokus dobyť naspäť mesto Mósul od IS. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ francúzskych ozbrojených síl povedal, že dnešná misia „v žiadnom prípade“ neznamená začiatok bitky o severoiracký Mósul. Predstaviteľ už neposkytne ďalšie podrobnosti o piatkovej operácii, aby neohrozil bezpečnosť pilotov.

Francúzske lietadlá podnikli za posledný týždeň už 32 misií, pričom zničili štyri ciele, uvádza sa vo vyhlásení francúzskej armády. Lietadlová loď Charles de Gaulle sa využívala pri operáciách aj predtým a do tejto zóny sa vrátila tento týždeň, keď absolvovala údržbu vo Francúzsku.

Francúzsko posilňuje svoju prítomnosť v oblasti, pretože koalícia sa pripravuje na ofenzívu v Mósule, po Bagdade a Basre treťom najväčšom irackom meste. Islamský štát dobyl Mósul, ktorý sa nachádza približne 400 kilometrov od metropoly Bagdad, v roku 2014 a odvtedy je v jeho rukách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať