Britská premiérka oslavuje 60 rokov, má slabosť na lodičky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Britská premiérka oslávi 60 rokov, jej slabosťou sú lodičky
Foto: SITA/AP

EASTBOURNE/BRATISLAVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Theresa Mary Mayová, po Margaret Thatcherovej v poradí druhá premiérka v histórii Spojeného kráľovstva, sa v sobotu dožíva 60 rokov. Britskou premiérkou sa stala 13. júla 2016 po júnovom referende, v ktorom Briti rozhodli o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ). Vo funkcii premiéra a predsedu Konzervatívnej strany vystriedala Davida Camerona, ktorý po referende odstúpil z oboch funkcií.

Theresa Mary Mayová, rodená Brasierová, sa narodila 1. októbra 1956 v Eastbourne. Vyrastala však v mestečku Wheatley ležiacom niekoľko kilometrov východne od Oxfordu, kde ako anglikánsky duchovný pôsobil jej otec Hubert Brasier. Dospievanie v protestantskom anglikánskom prostredí v nej upevnili konzervatívne hodnoty, ktoré ju sprevádzajú politickou kariérou.

Premiérka vyštudovala geografiu

Na Oxfordskej univerzite neštudovala humanitné či politické vedy, ale geografiu. Počas štúdií sa zoznámila s Philipom Mayom, s ktorým uzavrela manželstvo v roku 1980. Údajne ich zoznámila študentka, z ktorej sa neskôr stala pakistanská premiérka Bénazír Bhuttová. Manžela považuje za svoju najväčšiu životnú oporu.

Osemdesiate roky minulého storočia boli totiž pre budúcu premiérku aj rokmi prvých tragický udalostí. Pri autonehode v roku 1981 zomrel jej otec a o rok neskôr na sklerózu multiplex aj mama. Ďalším bolestivým momentom v jej živote bolo zistenie, že sa zo zdravotných dôvodov nikdy nestane matkou. „Pozeráte sa na rodiny a vidíte, že je niečo, čo vám chýba,“ povedala neskôr pre britské noviny Daily Telegraph.

Po skončení univerzity aj napriek záujmu o politiku začala pôsobiť v centrálnej banke Spojeného kráľovstva (Bank of England). Až v roku 1997 sa ako kandidátka Konzervatívnej strany dostala do Dolnej snemovne britského parlamentu za volebný obvod Maidenhead. Svoj mandát za tento volebný obvod obhájila aj v ďalších štyroch voľbách.

Na topánky si potrpí

Na základe týchto úspechov sa postupne vypracovala na jednu z popredných osobností Konzervatívnej strany. Aj preto ju v roku 2010 vtedajší britský premiér David Cameron postavil vo svojej vláde na čelo ministerstva vnútra. Aj keď čelila nespokojnosti policajných odborov, sprísnila postihy za nepokoje na demonštráciách a odmietla povinné kvóty EÚ na prijímaie imigrantov, vydržala na poste ministerky vnútra šesť rokov.

V kampani pred referendom, v ktorom väčšina občanov Spojeného kráľovstva hlasovala za vystúpenie z EÚ, podporovala vtedajšieho premiéra Camerona a bola za zotrvanie v Únii.

Už ako premiérka hovorí, že víťazstvo zástancov tzv. brexitu (odchodu z EÚ) treba rešpektovať. Mayová nemieni tolerovať pokusy o zotrvanie v EÚ, alebo návrat do únie „cez zadné dvere či druhé referendum“. Ďalej zdôraznila, že ďalšie parlamentné voľby v Británii nebudú skôr ako v roku 2020.

Nekompromisná politička má aj jednu ženskú slabosť a tou sú topánky. Pozornosť priťahujú najmä jej lodičky s leopardím vzorom či s podpätkami vykladanými drahými kameňmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bénazír BhuttováDavid CameronTheresa Mayová