Armáda dobila nemocnicu v Aleppe s viac než 800 zranenými

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria - boje o Aleppo
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) poukázala v piatok na „nepredstaviteľnú“ situáciu s lekárskou starostlivosťou v tých častiach severosýrskeho Aleppa, ktoré ovládajú protivládni povstalci.

WHO žiada zastavenie násilností, ktoré bránia vstupu konvojov s lekárskou a humanitárnou pomocou

Riaditeľ WHO pre núdzové situácie Rick Brennan v piatok v Ženeve poukázal na to, že z bezpečnostného hľadiska je situácia v meste Aleppo taká vážna, že pre lekársky personál zvonku je nebezpečné snažiť sa vstúpiť do povstalcami ovládaných častí Aleppa.

Vo svojom vyhlásení pred novinármi sa dnes Brennan domáhal povolenia na evakuáciu chorých a zranených. Uviedol, že za posledných niekoľko týždňov bolo v tejto časti Aleppa zranených 846 ľudí, z toho 261 detí. Dodal, že vo východnom Aleppe, kde žije najmenej 250.000 ľudí, momentálne pôsobí menej ako 30 lekárov, ktorých hrdinstvo vyzdvihol.

Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že za väčšinou z násilností odohrávajúcich sa v súčasnosti vo východnom Aleppe, sú nálety vedené sýrskou provládnou armádou a jej ruskými spojencami, konštatovala agentúra AP.

Sýrska vládna armáda dobyla strategicky dôležitú nemocnicu

Sýrske vládne sily sa v piatok zmocnili strategicky dôležitej nemocnice v severosýrskom meste Aleppo. Stalo sa tak deň po tom, ako získali kontrolu nad palestínskym utečeneckým táborom Handarát. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrske vládne vojenské zdroje a skupiny aktivistov.

AP spresnila, že vládne jednotky dnes posilnili svoje pozície v Handaráte a ovládli nemocnicu Kindí, ktorá bola v rukách povstalcov od roku 2013. Tábor leží východne od tejto nemocnice, ktorá sa v minulosti špecializovala na onkologické ochorenia.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že nemocnica Kindí sa nachádza v severnom cípe Aleppa, len dva kilometre od najväčšej tamojšej križovatky, ležiacej severne od mesta. Ofenzíva sýrskych vládnych síl v Aleppe trvá už niekoľko dní, pričom pozemné jednotky majú krytie zo vzduchu v podobe silných náletov. Najnovšie boje v meste si vyžiadali viac ako 300 zranených, uviedla AP.

Sýrska štátna agentúra SANA v piatok zasa informovala, že protivládne povstalecké jednotky pri ostreľovaní tých štvrtí Aleppa, ktoré ovláda vládna armáda, zabili štyroch a zranili ďalších desiatich ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia