Denník USA Today vyzval čitateľov, aby nevolili Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trump chce konkurovať Bushovi, zatúžil po kresle prezidenta
Americký podnikateľ Donald Trump by sa rád stal prezidentom USA. Foto: SITA/ AP

WASHINGTON 30. septembra (WebNoviny.sk) – Jeden z hlavných celoamerických denníkov USA Today vyzval svojich čitateľov, aby v novembrových prezidentských voľbách nehlasovali za republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Bezprecedentné vyhlásenie redakčnej rady však neodporučilo čitateľom žiadneho konkrétneho kandidáta. Okrem demokratickej uchádzačky Hillary Clintonovej ešte kandiduje niekoľko nominantov menších strán a nezávislých.

V úvodníku USA Today zdôrazňuje, že noviny sa za 34 rokov svojej existencie doposiaľ nikdy nezapojili do predvolebného zápasu; teraz sa však svoj prístup rozhodli zmeniť.

Tento rok sa nebude vyberať medzi dvoma spôsobilými nominantmi hlavných strán… Tento rok je jeden z kandidátov – republikánsky nominant Donald Trump – nespôsobilý zastávať prezidentský úrad, na čom sa jednomyseľne zhodla redakčná rada,“ uvádza sa v úvodníku vydania USA Today.

Podľa vedenia denníka Donald Trump počas 15 mesiacov trvania svojej kampane opakovane dokázal, že na prezidentskú funkciu nemá vhodnú povahu, znalosti, ani dostatok solídnosti a čestnosti. Redakčná rada dospela k záveru, že Trump sa spreneveril základným medzinárodným záväzkom Spojených štátov vrátane jednoznačnej podpory NATO, odporu voči ruskej agresii a istoty platenia dlhov zo strany federálnej vlády. Okrem toho prejavuje obdiv k autoritárskym režimom a nedostatočný rešpekt k americkej ústave.

Noviny označili Trumpa za nevypočítateľnú osobnosť, za „sériového klamára“, ktorý založil celú svoju kampaň na povzbudzovaní bigotných názorov a xenofóbie. Redakčná rada zároveň zdôraznila, že nedospela ku konsenzu, ktorý by jej umožnil priamo vyjadriť podporu Hillary Clintonovej. Súčasne s úvodníkom noviny zverejnili aj článok Trumpovho viceprezidentského kandidáta Mika Pencea. Ten Trumpa naopak obhajoval ako odvážneho, pevného a uvážlivého lídra, ktorý má namiesto prázdneho politického rečnenia radšej praktické skutky.

Proti Trumpovi v poslednom čase vystúpilo už viacero amerických novín, dokonca aj takých, ktoré dlhodobo podporujú Republikánsku stranu. Niektoré z nich, napríklad Houston Chronicle a Dallas Morning News, vyjadrili aj podporu Hillary Clintonovej. Cincinnati Enquirer a Arizona Republic vôbec prvýkrát vo svojej histórii podporili kandidáta Demokratickej strany. Noviny Detroit News zasa prvýkrát za 143 rokov vyslovili podporu nerepublikánskemu kandidátovi, konkrétne Garymu Johnsonovi, kandidujúcemu za Libertariánsku stranu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump