Izrael vyplatil Turecku milióny dolárov za smrť aktivistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

ANKARA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Izrael vyplatil Turecku dohodnutých 20 miliónov dolárov (17,9 mil. eur) ako odškodné za usmrtenie desiatich tureckých občanov pri udalosti z mája 2010, keď izraelské sily zasiahli proti aktivistom, ktorí sa pokúsili prelomiť námornú blokádu pásma Gazy. Uvedenú sumu si rozdelia rodiny obetí tohto zásahu, informovala v piatok turecká agentúra Anadolu s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Usmrtenie tureckých aktivistov na lodi Mavi Marmara, ktorá smerovala do pásma Gazy s nákladom humanitárnej pomoci, vyvolalo niekoľkoročnú krízu vo vzťahoch medzi Tureckom a Izraelom. Ankara požadovala od izraelskej vlády ospravedlnenie, odškodnenie pozostalých, ako aj uvoľnenie blokády pásma Gazy.

Turecký parlament nakoniec 20. augusta schválil dohodu o normalizácii vzťahov s Izraelom, ktorej súčasťou je vyplatenie odškodného v uvedenej výške. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ešte v roku 2013 vyjadril ľútosť nad týmto incidentom vtedajšiemu tureckému premiérovi (v súčasnosti prezidentovi) Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Izrael tiež podľa Anadolu súhlasil s „humanitárnou prítomnosťou“ Turecka v pásme Gazy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin Netanjahu