Českí a nemeckí policajti môžu zasiahnuť v druhej krajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Česká polícia
Foto: Ilustračné, Thinkstock

PRAHA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Medzi českou a nemeckou políciou platí od soboty nová zmluva o spolupráci, obe strany tak dostanú viac možností zasahovať na území druhého štátu. Informoval o tom v sobotu Český rozhlas (ČRo).

Policajti budú mať tiež viac možností spoločného postupu – ide o zmiešané hliadky českých a nemeckých policajtov. Tie získajú v určitých prípadoch na území druhého štátu rovnaké právomoci ako domáci policajný zbor.

Dohoda upravuje aj operatívne nasadenie, vysvetlila hovorkyňa českého ministerstva vnútra Martina Němcová. „Umožňuje zásah na území druhého štátu bez predchádzajúceho upozornenia, ale to len v prípade, že dôjde k bezprostrednému ohrozeniu života.“

Pokiaľ budú musieť nemeckí policajti niekoho prenasledovať až do Českej republiky, môžu ho odteraz na českom území aj zatknúť. „V určitom pásme to bude možné aj bez prítomnosti českého kolegu,“ povedal už skôr český veľvyslanec v Berlíne Tomáš Podivínský. Novinka platí aj naopak, povolené pásmo bude dlhé desať kilometrov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia