Mayová si vypočuje Škótov, vetovať rokovania im nedovolí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Škótsko
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová avizovala, že preskúma všetky právne možnosti pre zotrvanie Škótska v Európskej únii. Foto: SITA/AP

LONDÝN 1. októbra (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že si vypočuje obavy Škótska ohľadom dôsledkov brexitu, ale nedovolí, aby Škótsko vetovalo rokovania o odchode Británie z EÚ.

Pre agentúru Reuters Mayová uviedla, že na rokovaniach o brexite sa zúčastnia aj zástupcovia škótskej vlády. Ubezpečila tiež, že počas prípravy na odchod Británie z EÚ bude britská vláda brať do úvahy názory Škótska i ďalších súčastí kráľovstva.

Škótsko sa chce dôkladnejšie oboznámiť s plánmi britskej vlády, ako opustiť EÚ bez toho, aby brexit zasadil tvrdú ranu ekonomike, uviedla vo štvrtok podľa agentúry Reuters škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Po tom, ako britskí voliči v referenda z 23. júna podporili odchod krajiny z EÚ, Sturgeonová pripustila, že v Škótsku by sa mohlo konať ďalšie referendum o nezávislosti. Pravdepodobnosť konania nového referenda je vysoká, ale hovoriť o tom, že sa určite uskutoční, je príliš skoro, uviedla škótska premiérka.

Škótski voliči v referende v roku 2014 odmietli nezávislosť, ale v plebiscite z 23. júna väčšinovo hlasovali za zotrvanie Británie v EÚ. Úplne opačne dopadlo hlasovanie v Anglicku a Walese.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nicola SturgeonováTheresa Mayová