Belgická polícia pochybila pri vyšetrovaní útokov v Paríži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bruseli zatkli šesť podozrivých, plánovali novoročné útoky
Foto: SITA/AP

BRUSEL 9. októbra (WebNoviny.sk) – Belgická polícia sa pri vyšetrovaní súvisiacom s vlaňajšími teroristickými útokmi v Paríži dopustila chýb alebo nepreverila dôležité informácie v najmenej 13 prípadoch. Vyplýva to zo správy parlamentného výboru, ktorej závery zverejnil belgický denník De Tijd.

K dôvodom týchto chýb – týkajúcich sa okrem iného indícií voči neskorším samovražedným atentátnikom Brahimovi Abdeslamovi a Bilalovi Hadfimu, ako aj ich obvinenému komplicovi Salahovi Abdeslamovi – patril podľa správy aj nedostatok personálu. Pri útokoch v Paríži vlani 13. novembra zabili extrémisti spojení s teroristickou skupinou Islamský štát (IS) 130 ľudí. V deň útokov a pri následných policajných akciách prišlo o život celkovo deväť z útočníkov.

Jedným zo zabitých bol predpokladaný organizátor atentátov Abdelhamid Abaaoud. Spolu s viacerými ďalšími útočníkmi a ich komplicmi bol belgickým občanom, pripomína v správe agentúra DPA. Hovorca belgickej polície Peter De Waele ostro kritizoval sobotňajšie zverejnenie správy denníkom De Tijd. Pre verejnoprávnu televíziu VRT Nieuws tiež povedal, že polícia nemôže na obvinenia z nej reagovať vzhľadom na utajovaný charakter príslušných informácií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abdelhamid Abaaoud