Porošenko kritizoval veľký počet ruských tankov v Donbase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal po voľbách na východe Ukrajiny zasadnutie bezpečnostných šéfov. Foto: SITA/AP

KYJEV 14. októbra (WebNoviny.sk) – Ani Bundeswehr nemá toľko tankov, koľko ich majú v Donbase na východe Ukrajiny militanti podporovaní Ruskom, napísal vo svojom najnovšom článku pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého citovala agentúra UNIAN.

Podľa ukrajinských tajných služieb sa v okupovanej oblasti Donbasu stále nachádza 700 ruských tankov, 1250 diel, 1000 obrnených transportérov a 300 viachlavňových raketometov.

Napriek takýmto dôkazom si Kremeľ dovoľuje popierať svoju účasť na tomto konflikte presne tak, ako predtým na Kryme. Takýto obrovský vojenský potenciál by bol bez Ruska nemožný,“ napísal pre Frankfurter Allgemeine Zeitung ukrajinský prezident.

Nesmieme byť s ohľadom na skutočné zámery Ruska naivní, ako sme boli v roku 2008 a potom v rokoch 2014-2015. (Rusko) nemá v úmysle zastaviť svoju agresiu, musíme ju zastaviť my. Podvody a zavádzanie sú účinné len tam, kde chýba solidarita a predvídavosť,“ varuje ukrajinský prezident.

Konflikt na východe Ukrajiny si od svojho vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9600 obetí na životoch. Mierové protokoly podpísané vo februári 2015 v Minsku vďaka sprostredkovaniu Francúzska a Nemecka pomohli zastaviť ťažké boje, ale k lokálnym ozbrojeným zrážkam dochádza aj naďalej. Politický proces, ktorý dohody z Minska takisto predpokladali, nateraz stagnuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko