Lídri štyroch krajín rokovali o situácii na východe Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Štvorstranné rokovanie o Ukrajine v tzv. normandskom formáte je prvým tohto druhu za posledný rok a jeho výsledkom má byť posun v dlhodobo viaznucom mierovom procese. Foto: SITA/AP

BERLÍN 19. októbra (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala v Berlíne prezidentov Ukrajiny, Francúzska a Ruska, s ktorými rokuje o situácii vo východoukrajinských oblastiach zasiahnutých separatistickým konfliktom.

Agentúra DPA uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do nemeckej metropoly ako posledný s približne polhodinovým meškaním okolo 18.30 h. Prvým, kto miesto schôdzky opustí, by mal byť ukrajinský prezident Petro Porošenko, na čo chcú Merkelová, Putin a francúzsky líder Francois Hollande spolu hovoriť aj o stupňujúcom sa násilí v Sýrii. Nie je pritom jasné, ako dlho môže celé stretnutie trvať.

Štvorstranné rokovanie o Ukrajine v tzv. normandskom formáte je prvým tohto druhu za posledný rok a jeho výsledkom má byť posun v dlhodobo viaznucom mierovom procese. Putin navštívil Nemecko naposledy v roku 2013, keď sa zúčastnil na veľtrhu v Hannoveri. Do samotného Berlína sa vrátil po štvorročnej prestávke.

Merkelová v utorok varovala, že od stredajšieho stretnutia „s určitosťou nemožno očakávať žiadne zázraky„, na druhej strane je však podľa nej „vždy potrebné spolu hovoriť, aj keď sa názory veľmi líšia„. Úrad spolkovej kancelárky vyhlásil, že predmetom summitu tzv. normandskej štvorky má byť zhodnotenie plnenia minských mierových dohôd a prerokovanie „následných krokov“.

Zatiaľ posledná schôdzka v rovnakom formáte sa uskutočnila začiatkom októbra 2015 v Paríži. Hollande krátko pred odletom do Berlína vyhlásil, že počas druhej časti rokovania s Putinom, ktorá bude venovaná Sýrii, sa chce spolu s Merkelovou zasadzovať za predĺženie prestávky v náletoch na severosýrske mesto Aleppo. Vo štvrtok plánujú lídri Nemecka a Francúzska informovať o výsledkoch svojho rokovania s ruským prezidentom európskych partnerov na summite EÚ v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFrançois HollandePetro PorošenkoVladimir Putin