Putin, zbrane aj ženy. Clintonová a Trump bojovali v dueli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová, Donald Trump
Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump počas posledného vzájomného televízneho súboja pred prezidentskými voľbami v USA. Las Vegas, 19. október 2016. Foto: SITA/AP

LAS VEGAS 20. októbra (WebNoviny.sk) – Dvaja hlavní kandidáti na prezidenta Spojených štátov, demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump majú za sebou rozhodujúcu debatu, ktorá sa uskutočnila na Nevadskej univerzite v meste hazardu Las Vegas.

V úvode tretieho vzájomného duelu si nepodali ruky, iba každý zamával publiku. Obaja kandidáti počas 90 minút odpovedali v šiestich 15-minútových blokoch na otázky moderátora televízie Fox News Chrisa Wallaca, prvou témou bol najvyšší súd, ďalšími štátny dlh, imigrácia, ekonomika, horúce témy zo zahraničia a zdravotný stav potrebný na vykonávanie funkcie prezidenta. Mohli však priniesť aj vlastné témy.

Podobne ako v prvom dueli Clintonová a Trump celý čas stáli pri rečníckych, informovala tlačová agentúra DPA. Obaja si pozvali na debatu svojich hostí.

Trump si zavolal nevlastného brata prezidenta Baracka Obamu, Malika Obamu, ktorý sa nechal počuť, že Trump skutočne môže Amerike pomôcť stať sa znova veľkou.

Druhým Trumpovým hosťom bola matka jedného zo štyroch Američanov zabitých pri útoku na americký zastupiteľský úrad v líbyjskom Benghází v roku 2012. Žena stále obviňuje Clintonovú, ktorá vtedy bola ministerkou zahraničných vecí, zo smrti svojho syna.

Clintonová si podľa médií pozvala dvoch miliardárov podporujúcich demokratov, Meg Whitmanovú a Marka Cubana, majiteľa basketbalového klubu Dallas Mavericks.

Názory na Najvyšší súd USA

Clintonová vyhlásila, že prezidentské voľby 8. novembra rozhodnú o to, akou krajinou sa stanú Spojené štáty. Bývalá ministerka zahraničných vecí na v úvode duelu prezentovala svoje názory na budúcnosť Najvyššieho súdu USA. Zdôraznila v ňom, že Najvyšší súd musí stáť na strane ľudí, nie na strane vplyvných (osobností), (obchodných) korporácií a bohatých (ľudí). „Najvyšší súd by mal reprezentovať nás všetkých,“ citovala ju tlačová agentúra DPA.

Clintonová uviedla, že je dôležité, aby súd ukázal, že stojí za právami ľudí. Zmienila téma prístupu ku strelným zbraniam. Ich obmedzenie podľa nej nie je v rozpore s druhým dodatkom Ústavy Spojených štátov. Potrebujeme súd, ktorý sa zastane napríklad ženských práv alebo práv komunity LGBT, dodala.

Trump vyhlásil, že USA „potrebujú súd, ktorý bude chrániť druhý dodatok ústavy. Súd musí chrániť ústavu, tak to mysleli naši zakladatelia.“ Povedal, že ako prezident vymenuje za člena Najvyššieho súdu konzervatívca, ktorý bude proti prerušeniu tehotenstva a ktorý podporí ústavné právo vlastniť a nosiť zbraň.

Trump chce po zvolení postaviť múr na hraniciach s Mexikom

Druhou témou televízneho duelu bola imigrácia. „Potrebujeme silné hranice. Chcem postaviť múr. Potrebujeme múr,“ povedal Trump v úvodnom dvojminútovom monológu k nastolenej téme. „Máme tu zlých mafiánov a ja ich dostanem von z krajiny,“ dodal.

Trump zopakoval svoj predchádzajúci sľub, že v prípade svojho zvolenia dá deportovať milióny imigrantov, ktorí sú v USA ilegálne. Poznamenal, že súčasný prezident Barack Obama dal tiež deportovať milióny imigrantov. Dodal, že sama Clintonová sama pred niekoľkými rokmi hlasovala za výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

Clintonová na príklade dievčaťa, ktoré nedávno stretla namietala, že nechce rozdeľovať prisťahovalecké rodiny. „Počas prvých sto dní v úrade chcem zaviesť reformu prisťahovalectva,“ sľúbila bývalá ministerka zahraničných vecí.

Súperka zaútočila informáciou, podľa ktorej bola na stavbu Trumpovho mrakodrapu najatá firma, ktorá nelegálne zamestnávala prisťahovalcov.

Trumpov návrh na nútené deportácie označila Clintonová za spôsob, ktorým sa budú „trhať rodiny“. „Sme rovnako krajinou imigrantov, ako aj právnym štátom,“ konštatovala.

Clintonová chce naštartovať program pre tvorbu pracovných miest

Trump vyzval bohatých spojencov USA ako sú Nemecko, Japonsko a Saudská Arábia, aby platili viac za americkú obranu. „Každý vo svete nás ošklbáva,“ povedal Trump. „Urobili obchod storočia,“ citovala ho tlačová agentúra DPA.

Clintonová označila Trumpa za „gavaliera“, ktorý povzbudzoval ďalšie krajiny, aby získali jadrové zbrane. Trump to poprel napriek tomu, že sa pred časom vyjadroval za to, aby spojenci USA, napríklad Japonsko mali jadrové zbrane na ochranu pred Severnou Kóreou.

Trump varoval, že Clintonová by zvýšila dane pre všetkých. „Náš plán je voľný obchod.“ Pracovné miesta sú podľa neho v Mexiku a treba ich vrátiť do USA. Trump chce znižovať dane a podporiť tak ekonomiku.

Clintonová uviedla, že chce naštartovať program pre tvorbu pracovných miest. Študenti by podľa nej mali končiť vysoké školy bez toho, aby boli zadlžení za štúdium. Vyslovila sa však za zvýšenie daní pre najbohatších a korporácie. Trumpova taktika by podľa nej viedla k rastu zadlženia štátu.

Trump upozornil na správy o voličských podvodoch

Trump v poslednom televíznom dueli odmietol povedať, či uzná výsledok prezidentských volieb, ak ho v nich porazí demokratka Hillary Clintonová. Na otázku, či prijme výsledky volieb po tom, ako vyhlásil, že boli proti nemu zmanipulované, Trump odpovedal, že to bude riešiť, keď to bude aktuálne. „Teraz to neriešim,“ citovala ho tlačová agentúra DPA.

Trump upozornil na správy o voličských podvodoch a „miliónoch ľudí registrovaných na hlasovanie, ktorí by nemali by registrovaní na hlasovanie.“

Clintonová označila Trumpov postoj za „hrozný“. Povedala, že keď veci nejdú podľa neho, reaguje vyhlásením, že výsledky boli zmanipulované.

Trump tento týždeň zintenzívnil svoje tvrdenia, že voľby proti nemu budú zmanipulované, upozorňujúc na údajné voličské podvody a zaujatosť médií voči nemu. Jeho vyjadrenia v treťom televíznom dueli pred prezidentskými voľbami boli v protiklade s tvrdeniami jeho volebného tímu, vrátane kandidáta na jeho viceprezidenta Mika Penca, že prijme volebný výsledok.

Trump tému obťažovania rýchlo otočil a otvoril škandál, ktorému čelila Clintonová

Clintonová môže mať viac skúseností ako ja, sú to však „zlé skúsenosti“, povedal na adresu svojej súperky Trump. „Problém je v tom, že rozprávaš, ale nič nedokončíš, Hillary,“ pokračoval.

Clintonová zasa porovnala svoje skúsenosti s Trumpovými. Upozornila, že v čase operácie, počas ktorej bol zabitý vodca teroristickej siete al-Káida Usama bin Ládin sa ona nachádzala v Bielom dome. A Trump sa zúčastňoval na televíznej šou pre celebrity. „Som spokojná pri porovnávaní 30 rokov mojich skúseností“ s Trumpom.

Dvojica sa pri štvrtej téme spôsobilosti na výkon funkcie prezidenta dotkla tiež obvinení, podľa ktorých Trump obťažoval ženy. Trump si podľa Clintonovej myslí, že s „ponižovaním žien rastie“. Obvinila ho tiež, že ide po ženskej „dôstojnosti“ a po ich „vedomí si vlastnej hodnoty“. Narážala tým na to, akým spôsobom sa Trump správa k ženám. V uplynulých dňoch zverejnili médiá niekoľko prípadov, kedy mal Trump v minulosti na verejnosti obťažovať ženy. Tieto tvrdenia však republikán zásadne odmieta.

Realitný magnát neskôr vyhlásil, že Clintonová a prezident USA Barack Obama podplatili ľudí, aby podnecovali násilie pred jeho marcovým volebným mítingom v Chicagu. Odvolával sa na video, ktoré zverejnil konzervatívny aktivista James O’Keefe.

Naznačil, že obvinenia o jeho nevhodnom správaní sa k ženám, ku ktorému došlo pred mnohými rokmi, začala Hillary Clintonová a jej „odporná kampaň“. Na priamu otázku, čo povie na také veľké množstvo žien, ktoré ho obvinili, republikánsky nominant reagoval, že sú všetky vymyslené a znova obvinil Clintonovú.

Trump tému obťažovania rýchlo otočil a otvoril škandál, ktorému musela v minulosti čeliť Clintonová, a síce používanie súkromného emailu na pracovné účely. Trump vyhlásil, že Clintonová vymazala niektoré emaily, aby utajila únik tajných štátnych informácií a trval na tom, že klamala „ľuďom, kongresu a FBI“. Clintonová sa ohradila s tým, že vždy, keď je Trump pritlačený k stene a má reagovať na zásadnú tému, otočí a vytiahne tvrdenia, ktoré sú „šikanovaním“ a „irelevantné“.

Záverečné slová Clintonovej a Trumpa

Clintonová uzavrela posledný predvolebný televízny duel proti Trumpovi sľubom, že bude prezidentkou pre „všetkých Američanov, demokratov, republikánov aj nezávislých, pretože každý je potrebný, aby pomáhal urobiť z našej krajiny to, čím by mala byť,“ citovala ju tlačová agentúra DPA. „Chcem bojovať za záujmy rodín proti veľkým korporáciám, a aby deti mali dobré vzdelanie,“ zdôraznila.

Trump vo svojej záverečnej reči poukázal na zlyhania USA v armáde, polícii a zločinnosti. „Urobíme Ameriku opäť silnou a urobíme Ameriku opäť veľkou,“ zopakoval heslo svojej kampane. „Už nemôžeme mať ďalšie štyri roky Baracka Obamu a to je to, čo dostanete, keď dostane ju,“ dodal Trump.

Každý z nich mal minútu na to, aby zhrnul, prečo by práve on mal stáť na čele USA. Ani v závere debaty si po rozlúčení s divákmi nepodali ruky. Predtým počas debaty Clintonová povedala, že ruský prezident Vladimir Putin chce mať za prezidenta Trumpa, pretože ten je jeho bábkou, zhrnula jej slová BBC.

Vrátila sa tiež k zverejneniu súkromných e-mailov na serveri WikiLeaks a k údajným útokom ruských hackerov. S odvolaním sa na tajné služby tvrdila, že príkaz naň prišiel z najvyšších miest ruskej politiky.

Trump jej kontroval vyhlásením, že Clintonová nemá rada Putina, lebo ju prekabátil na všetkých frontoch. Rusko podľa neho ovládlo Blízky východ. Hackerské útoky však všeobecne odsúdil.

Obaja diskutujúci riešili aj súčasnú situáciu v Sýrii a Iraku. Clintonová vyhlásila: „Nebudem podporovať to, aby sa americké vojská vrátili do Iraku. Ide o to získať nazad Mósul…“ V Sýrii by zriadila bezletové zóny na ochranu životov civilistov. Podľa Trumpa bude zo zlej politiky USA na Blízkom východe mať prospech Irán. V Aleppe sú civilisti bombardovaní aj pre chyby Clintonovej. Sýrsky prezident Bašár Asad i Putin sú podľa jeho slov múdrejší ako predstavitelia USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaBašár AsadBin LádinDonald TrumpHillary ClintonováUsáma bin LádinVladimir Putin