Utečencovi, ktorý zneužil rakúskeho školáka, zrušili trest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súdy
Foto: ilustračné, Thinkstock

VIEDEŇ 20. októbra (WebNoviny.sk) – Rozsudok prvostupňového viedenského súdu v prípade sexuálneho zneužitia a znásilnenia desaťročného školáka utečencom z Iraku vo štvrtok sčasti zrušil najvyšší súd Rakúska. Krajinský súd vo Viedni vymeral Iračanovi 14. júna trest šesť rokov väzenia. Senát najvyššieho justičného orgánu sa síce vo štvrtok identifikoval s rozsudkom za ťažké sexuálne zneužitia školáka, avšak nepovažoval za preukázané, že došlo k znásilneniu, pretože prvostupňový súd, ktorý sa tak ku kauze bude musieť vrátiť, nezmapoval dostatočne zámer migranta konať proti chlapcovej vôli.

Kauza sa preto vráti na Krajinský súd vo Viedni, kde dôjde zrejme až na budúci rok k jej opätovnému otvoreniu. Dovtedy zostáva Iračan vo vyšetrovacej väzbe. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Obeť znásilnenia, s ktorou sa páchateľ zamkol v kabínke na toaletách, utrpela rozsiahle poranenia vyžadujúce si hospitalizáciu na detskej klinike. Medzičasom je chlapec s príznakmi ťažkej posttraumatickej poruchy v starostlivosti odborníkov, uzavrel sa však do seba a podľa skorších vyjadrení svojej matky dokáže sotva spať.

Iračan, ktorý prišiel do Rakúska cez tzv. balkánsku trasu v septembri minulého roka a ktorého zadržali priamo na plavárni vo viedenskej štvrti Meidling, najskôr tvrdil, že na zločine sa podieľal i jeho spoločník, 15-ročný utečenec, ktorý bol v Rakúsku už dlhšie a svojmu krajanovi pomáhal ako tlmočník. To však poprel i samotný znásilnený chlapec, ktorý sa krátko po čine obrátil s prosbou o pomoc na plavčíka. Ten následne zalarmoval políciu. Obvinený sa neskôr k násilnostiam priznal s tým, že „podľahol svojej náruživosti“, keďže v tom čase „už štyri mesiace nemal pohlavný styk“.

Muž, ktorý v Iraku pracoval ako taxikár, sa v septembri 2013 oženil a v krátkom čase sa stal otcom. V auguste 2015 sa rozhodol opustiť Irak, aby pre svoju rodinu vytvoril predpoklady pre lepšiu budúcnosť. Prvostupňový súd zohľadnil pri stanovení trestu ako poľahčujúce okolnosti nepriaznivé životné okolnosti migranta, jeho vek pod hranicou 21 rokov, ako aj doterajšiu bezúhonnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia