Sýrsky režim zaútočil vlani chlórom, tvrdia vyšetrovatelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko Sýria
Letectvo údajne odpovedalo na ostreľovanie jedného z vojenských stanovíšť. Foto: SITA/AP

NEW YORK 22. októbra (WebNoviny.sk) – Sýrsky režim zaútočil vlani v marci v provincii Idlib jedovatým chlórom, vyplýva z najnovšej správy vyšetrovateľov Organizácie Spojených národov (OSN) a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Podľa správy vrtuľníky, ktoré vzlietli z vojenských základní, zhodili 16. marca 2014 na svoje ciele barelové bomby naplnené plynným chlórom. Vyšetrovatelia však uviedli, že nemôžu potvrdiť mená osôb, ktoré v tom čase velili letke vrtuľníkov. Odporučili, aby sa z útoku zodpovedali tie osoby, ktoré „fakticky riadili armádne jednotky“.

Išlo o tretí potvrdený útok plynným chlórom zo strany sýrskeho režimu, tvrdí spoločný vyšetrovací tím OSN a OPCW vo svojej v poradí štvrtej správe po 13 mesiacoch vyšetrovania.

Sýria sa oficiálne zbavila chemických zbraní pod medzinárodným dohľadom po tom, čo v roku 2013 zahynuli stovky civilistov pri útoku sarinom na predmestí Damasku. Západ z tohto útoku obviňoval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorá však zodpovednosť odmietla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia