Tisíce Maďarov protestovali proti politike premiéra Orbána

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protest
Proti Orbánovi protestovalo pri výročí revolúcie niekoľko tisíc ľudí. Budapešt, 23. október 2016. Foto: Zoltan Balogh/MTI via AP

BUDAPEŠŤ 24. októbra (WebNoviny.sk) – Proti politike premiéra Viktora Orbána protestovalo v nedeľu v Budapešti na Námestí Lujzy Blahovej niekoľko tisíc Maďarov. Zhromaždenie pri príležitosti osláv 60. výročia protikomunistickej revolúcie v roku 1956 zorganizovali občianske združenia a ľavicové opozičné strany, ktoré vyjadrili ochotu spojiť sa v záujme zvrhnutia Orbánovej vlády. Účastníci podujatia minútou ticha vzdali úctu obetiam revolúcie.

Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gyula Molnár podotkol, že myšlienky martýra revolúcie 1956, popraveného premiéra Imreho Nagya, sú aj dnes aktuálne. Ten vyhlásil, že diktatúru nemožno zreformovať, tú treba zrušiť. „V súčasnosti je zlé ani nie tak vládnutie, ako celý systém. Preto majú pravdu tí, čo tvrdia, že treba zmeniť systém,“ konštatoval bývalý premiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány.

Podľa spolupredsedu strany Párbeszéd Magyarországért (PM) Gergelya Karácsonya je potrebná nová „zmena režimu“, je nutné vybudovať novú republiku. „K tomu je však potrebné, aby sa opozičné strany dohodli na spolupráci,“ dodal Karácsony, podľa ktorého už na budúci týždeň sa začnú rokovania, ktoré môžu viesť k tomu, aby Maďarsko bolo vyvedené z dnešnej „nočnej mory“.

Rečníci pripomínali, že do ďalších parlamentných volieb zostáva 500 dní, po ktorých musí skončiť Orbánova vláda.

Protestujúci držali okrem národných vlajok aj vlajky stranícke. Zhromaždenie sa skončilo podvečer bez incidentov. V okolitých uliciach boli pripravené policajné jednotky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ferenc GyurcsányViktor Orbán