Steinmeier: Rozpad Európskej únie je skutočnou hrozbou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BERLÍN 24. októbra (WebNoviny.sk) – Rozpad Európskej únie je skutočnou možnosťou, varoval nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v pondelok zverejnených vyjadreniach pre denník Süddeutsche Zeitung (SZ). „Finančná kríza, vlna utečencov do Európy a šok referenda vo Veľkej Británii uvrhli Európu do silných turbulencií,“ povedal sociálnodemokratický politik pre SZ.

Najmä uplynulý rok podľa neho neúprosne ukázal, že desaťročia platné istoty sú v súčasnosti znova spochybňované. „Trvalý mier na našom kontinente, Európa nemá žiadne alternatívy – to už jednoducho nie je obhájiteľné,“ citovala ho agentúra DPA.

Pravicoví populisti sa teraz pokúšajú takéto obavy využiť a poukazujú na údajné zlyhania EÚ, aby získali hlasy, uviedol Steinmeier. „Aj zarytí stúpenci Európy vidia, že musíme (ľudí) znova presvedčiť, a musíme to robiť mimo izolovanosti profesionálnych stúpencov Európy. Ak si už nevieme vážiť hodnotu EÚ, potom skončí z zle,“ dodal šéf nemeckej diplomacie.

Steinmeier bude v pondelok v Berlíne diskutovať o budúcnosti Európy s približne 400 mladými ľuďmi – v úvode príslušného diskusného „turné“, ktoré jeho rezort organizuje po celom Nemecku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Frank-Walter Steinmeier