Video: Francúzi začali likvidovať 'Džungľu' pri Calais

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Francúzi začali likvidovať Džungľu pri Calais
V rade pred registračným centrom v tábore stálo v pondelok niekoľko stoviek ľudí, ktorí čakali na vypočúvanie. Foto: SITA/AP

CALAIS 24. októbra (WebNoviny.sk) – rancúzske orgány v pondelok od rána vysťahovávali utečenecký tábor pri prístavnom meste Calais na severe Francúzska, známy ako Džungľa. Migrantov odvážali preč v autobusoch. Britská spravodajská stanica BBC informovala, že do podvečerných hodín odviezli zhruba 1600 ľudí.

V stanoch a svojpomocne vybudovaných prístreškoch pri Calais žilo doposiaľ asi 6500 ľudí, niektoré odhady však hovoria až o 7000 či viac obyvateľoch tohto neoficiálne postaveného „mestečka“. Pondelková evakuácia prebiehala pokojne: migranti usporiadane čakali v zástupoch na svoje miesto v autobusoch. Z Calais už podľa správ BBC odišlo 40 zo 60 nachystaných autobusov, ktoré smerovali do zariadení po celom Francúzsku.

V týchto oficiálnych táboroch alebo azylových zariadeniach budú môcť podať riadnu žiadosť o azyl, dodala agentúra AP. Medzi stovkami objektov, ktoré francúzske úrady prestavali na budúce ubytovacie zariadenia pre migrantov sú napríklad staré hotely či zámky. Demontáž a búranie obydlí v tábore Džungľa by sa mala začať v utorok. Celá akcia by mala trvať asi týždeň.

https://www.youtube.com/watch?v=m1v6-6Pq2QI

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia