Takmer tretina Ukrajincov by chcela trvalo žiť v zahraničí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi, ktorá je podľa ministerky financií Natalie Jareskovej obojstranným víťazstvom. Foto: ilustračné, Thinkstock

KYJEV 24. októbra (WebNoviny.sk) – Celkovo 30 percent Ukrajincov by chcelo mať trvalý pobyt v zahraničí, 40 percent by tam chcelo len pracovať, pričom doma by zostalo takmer 65 percent, vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý v septembri realizovala sociologická skupina Rating. Informovala o tom v pondelok agentúra UNIAN.

Ukrajinci, ktorí by chceli mať v zahraničí trvalý pobyt alebo prácu, sú do značnej miery obyvateľmi západných a centrálnych oblastí Ukrajiny; mladí muži s vysokým stupňom vzdelania a príjmom.

Hlavnými dôvodmi pre odchod do zahraničia je túžba po lepších životných podmienkach (53 percent), túžba po zabezpečení lepšej budúcnosti pre svoje deti (41 percent) a nedostatok primeranej práce na Ukrajine. Respondenti (52 percent) s deťmi pod vekovou hranicou 16 rokov uviedli, že túžba po zabezpečení lepšej budúcnosti pre svoje ratolesti je ich hlavnou motiváciou pre odchod do zahraničia.

Respondenti uviedli aj inú motiváciu pre odchod z vlasti: 13 percent hovorilo o lepšej sebarealizácii, osem percent má pocit ohrozenia na Ukrajine, sedem percent chce získať lepšie vzdelanie a lepšiu zdravotnú starostlivosť a päť percent lepšie podmienky pre podnikanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia