Video: Útok na policajnú akadémiu v Kvéte má desiatky obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristi napadli budúcich policajtov v Pakistane, desiatky zabili
Niekoľkí ozbrojenci vtrhli do areálu výcvikového strediska a začali bezhlavo strieľať okolo seba. Foto: SITA/AP

KVÉTA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Najmenej 60 ľudí zahynulo a vyše 110 utrpelo zranenia v pondelok večer miestneho času v meste Kvéta ležiacom na juhozápade Pakistanu v provincii Balúčistán, kde skupina ozbrojencov zaútočila na policajné výcvikové stredisko. K útoku sa prostredníctvom tlačovej agentúry Amák prihlásila džihádistická organizácia islamský štát (IS).

Začali okolo seba bezhlavo strieľať

Amák zverejnil na svojej webovej stránke fotografie troch útočníkov získané prostredníctvom mobilnej aplikácie Telegram, ale neuviedol ich mená. Pre IS je typické, že svoje priznania k útokom spáchaným mimo území, ktoré má pod kontrolou, zverejňuje prostredníctvom agentúry Amák, slúžiacej islamistom ako nástroj propagandy.

Podľa doterajších informácií sa útok v Kvéte začal okolo 21.30 h miestneho času (18.30 h SELČ), keď niekoľkí ozbrojenci vtrhli do areálu výcvikového strediska a začali bezhlavo strieľať okolo seba. Následne sa dostali do kasární, kde sa v tom čase podľa ministerstva vnútra provincie Balúčistán nachádzalo asi 700 kadetov.

Pri operácii zomreli traja teroristi

Útočníci zajali neznámy počet kadetov. Počas niekoľkohodinovej operácie bezpečnostných zložiek bolo počuť z priestorov školiaceho strediska, vzdialeného približne 13 kilometrov od centra Kvéty, streľbu a hlasné rany spôsobené zrejme výbuchmi. GEO TV s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje uviedla, že pri vyčisťovacej operácii boli zabití traja teroristi a oslobodených bolo 250 policajných kadetov.

K pondelňajšiemu útoku došlo viac ako dva mesiace po tom, čo sa samovražedný atentátnik vyhodil do vzduchu v nemocnici v Kvéte, kde sa zhromaždilo asi 200 ľudí, prevažne právnikov a novinárov, ktorí si prišli uctiť zavraždeného predsedu miestnej advokátskej komory. K tomuto útoku sa prihlásili odštiepená frakcia pakistanského militantného hnutia Taliban Džamáatul Ahrár i extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia