Elitné iracké jednotky objavili pri Mósule sieť tunelov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iracká armáda
Foto: SITA/AP

BAGDAD 26. októbra (WebNoviny.sk) – Elitné jednotky irackej armády (CTS) začali v stredu s vyčisťovacími operáciami v oblastiach východne od Mósulu, ktoré už dobyli od Islamského štátu (IS). Informoval o tom major irackej armády Salám Ubajdí, ktorý dodal, že CTS tam objavili rozsiahlu sieť tunelov využívaných islamistami na prepravu posíl a zásob motocyklami.

Agentúra Reuters informovala, že CTS zastavili svoj postup k Mósulu na východnom krídle frontu a čakajú na ďalšie oddiely vládnej armády podporované Spojenými štátmi vedenou koalíciou. Veliteľ CTS generál Abdalghaní Asadí vysvetlil, že jeho jednotky sú zhruba päť až šesť kilometrov od Mósulu. „Teraz sa musíme skoordinovať s jednotkami na iných frontoch, aby sme v súčinnosti podnikli útok na Mósul,“ dodal.

Zmeny sa očakávajú aj na západnom fronte

K Mósulu sa zo severovýchodu približujú aj kurdské polovojenské oddiely, rovnako ako aj z juhu jednotky irackej armády, ktorým sa však zatiaľ nepodarilo prebojovať až k hraniciam predmestí Mósulu. Brett McGurk, americký vojenský emisár z koalície podporujúcej irackú armádu, uviedol, že jednotky zúčastňujúce sa bojov o Mósul napredujú podľa harmonogramu – na niektorých úsekoch frontu dokonca postúpili rýchlejšie.

Očakáva sa, že k zmene situácie dôjde už aj na západnom fronte, ktorý bol doteraz relatívne pokojný. Operujú tam šiitské polovojenské Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaábi), ktoré dostali rozkaz preťať spojenie medzi Mósulom a Sýriou a iracké mesto izolovať. Hovorca šiitských jednotiek pripustil, že tieto boje budú ťažké. Účasť týchto šiitských oddielov v bitke o Mósul je zdrojom napätia, pretože s ňou nesúhlasia kurdskí a sunnitskí vojaci, podobne ako ani Turecko, ktorého vojaci zostávajú dislokovaní východne od Mósulu i napriek opakovaným žiadostiam vlády v Bagdade, aby ich Ankara odtiaľ stiahla.

Paralelne s bitkou o Mósul začala západná koalícia pripravovať aj operáciu na izolovanie mesta Rakka, ktoré je baštou IS v susednej Sýrii, uviedla agentúra Reuters. Elitné jednotky irackej armády začali s vyčisťovacími operáciami v oblastiach východne od Mósulu, ktoré už dobyli od Islamského štátu.

OSN očakáva masový útek obyvateľstva

Iracké jednotky z dedín v blízkosti frontovej línie bitky o Mósul previezli do bezpečia viac ako 1000 ľudí. Iracký generál Hajdar Fázil spresnil, že obyvateľov lokality Tub Zawa a ďalších blízkych dedín s ohľadom na ich bezpečnosť previezli do tábora v blízkosti mesta Cházir. Iracké velenie sa totiž obáva, že táto oblasť by sa mohla stať terčom delostreleckej paľby zo strany IS.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) medzičasom informovala, že od začiatku bitky o Mósul, ktorú vládne sily spustili 17. októbra s cieľom oslobodiť toto mesto od IS, bolo z ohrozených obcí takto presídlených najmenej 8940 osôb.

Ďalšie boje o Mósul budú náročnejšie aj vzhľadom na prítomnosť civilistov v meste. Podľa odhadov OSN je ich tam asi 1,5 milióna. Koordinátorka OSN pre humanitárne operácie v Iraku Lisa Grandeová v rozhovore pre Reuters pripustila, že masový odchod civilistov z Mósulu by sa mohol začať už o niekoľko dní. Grandeová vyjadrila tiež obavy, že IS by sa pred útočiacimi jednotkami protivníka mohli uchýliť k použitiu chemických zbraní, aby zastavili ich útok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát