Rok 2016 je pre migrantov v Stredomorí najtragickejším

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

ŽENEVA 27. októbra (WebNoviny.sk) – Najmenej 3740 migrantov zahynulo už v tomto roku pri pokusoch dostať sa cez Stredozemné more do Európy. Uviedol to na sociálnej sieti Twitter hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) William Spindler.

Aktuálny rok sa tak podľa jeho slov stal pre migrantov v Stredomorí vôbec najtragickejším. „Z vlaňajšieho jedného úmrtia na 269 novopríchodzích migrantov sa v tomto roku pravdepodobnosť smrti zvýšila na jedno úmrtie pripadajúce na 88 novopríchozích,“ povedal podľa agentúry DPA Spindler.

Podľa vyjadrenia pohraničnej agentúry Európskej únie Frontex sú záchranné operácie pri pobreží Líbye čoraz nebezpečnejšie. Tamojšie hliadky zároveň informovali o ďalších mŕtvych migrantoch, napísala DPA.

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) zase uviedla, že jedno z jej plavidiel zachránilo pri líbyjskom pobreží 107 migrantov a v mori objavilo 25 mŕtvych tiel. Migranti sa plavili na preplnenom gumovom člne.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov zahynulo pri pokusoch dostať sa cez Stredozemné more do Európy počas celého minulého roka 3771 migrantov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať