Emaily dokazujú kontakty proruských povstalcov s Kremľom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny neustále dochádza k porušovaniu prímeria uzavretého vo februári v Minsku. Boje sa v poslednej dobe zintenzívnili, o čom informovala aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá situáciu monitoruje. Foto: SITA/AP

MOSKVA 27. októbra (WebNoviny.sk) – Skupina ukrajinských hackerov zverejnila emaily, ktoré údajne odhaľujú úzke finančné a politické kontakty medzi Moskvou a proruskými povstalcami na východe Ukrajiny. Mali ich získať z účtu vysokopostaveného predstaviteľa Kremľa, čo však Rusko popiera, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Za zverejnením stoja ukrajinskí hakeri

Za zverejnením korešpondencie stoja ukrajinskí hackeri zo zoskupenia CyberHunta. Tí tvrdia, že maily pochádzajú z účtu, ktorý používal Vladislav Surkov, poradca a dlhoročný spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) potvrdila, že ide o autentickú mailovú komunikáciu. Nevylúčila však, že zverejnené súbory mohli byť pozmenené.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu označil údajné Surkovove emaily za sfalšované. Tvrdil tiež, že Vladimir Surkov vôbec nepoužíva elektronickú poštu. Viaceré osoby, ktorých maily sa nachádzajú v odcudzenom súbore, pre agentúru AP potvrdili, že ich naozaj napísali, a to v podobe, v akej sa objavili na webe. Sú nimi ruská novinárka Svetlana Babajevová a ruský podnikateľ Jevgenij Čičivarkin žijúci v Londýne.

Obsahuje zoznam obetí z radov povstalcov

Agentúra AP tiež v rámci rýchlej previerky zistila, že minimálne časť telefónnych čísel a mailových adries zaznamenaných v korešpondencií je autentických. V súbore sa nachádza viacero správ, ktoré Surkovovi zaslal jeden z lídrov separatistov Denis Pušilin. Okrem iného je v nich uvedený zoznam obetí z radov povstaleckých bojovníkov a vyčíslené výdavky na prevádzku tlačového centra v separatistami kontrolovanom Donecku.

K jednému z celkovo 2337 emailov sú pripojené skeny pasu Vladimira Surkova, jeho manželky a detí. Podľa AP sa zdá, že maily neboli získané zo Surkovovho osobného účtu, ale z adresy, ktorú používala jeho kancelária a ktorú mali na starosti jeho asistenti. Surkov je medzi ruskými predstaviteľmi, ktorí čelia západným sankciám v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovVladislav Surkov