Americké drony zaútočili na dvoch najvyšších vodcov al-Káidy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Drony
Foto: ilustračné, SITA, AP

KÁBUL/WASHINGTON 27. októbra (WebNoviny.sk) – Spojené štáty uskutočnili v afganskej provincii Kúnar „precízne údery“ proti dvojici extrémistov, zaraďovaných medzi najvyššie postavených vodcov organizácie al-Káida. Hovorca ministerstva obrany USA Peter Cook o tom informoval v noci na štvrtok prostredníctvom vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA.

Muži identifikovaní ako Farúk Kahtání a Bilál Utabí boli terčami útokov na východe Afganistanu ešte minulú nedeľu, Washington však doteraz „zhodnocuje výsledky“ tejto operácie. „Ich usmrtenie by predstavovalo významnú ranu pre prítomnosť tejto teroristickej skupiny v Afganistane,“ vyhlásil Cook s tým, že al-Káida „zostáva odhodlaná napomáhať útokom proti USA a ich spojencom či partnerom“.

Kahtání bol dlhoročným vodcom al-Káidy na severovýchode Afganistanu a podľa USA dostal za úlohu vytvoriť znova „bezpečné útočisko“ pre túto organizáciu. Viedol tiež plánovanie útokov proti Američanom a zahraničným silám v Afganistane. Utabí sa zase okrem iného podieľal na získavaní a výcviku nových bojovníkov al-Káidy zo zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Al-Kájda