Taliansky premiér navštívil zemetrasením postihnutú oblasť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliansky premiér navštívil zemetrasením postihnutú oblasť
Podiel poškodených, vážne poškodených a zničených objektov v niektorých obciach a mestečkách postihnutého regiónu dosahuje 80-90 percent. Foto: SITA/AP

RÍM 27. októbra (WebNoviny.sk) – Taliansky premiér Matteo Renzi navštívil vo štvrtok popoludní horskú oblasť v centrálnej časti krajiny, ktorú v stredu večer zasiahli dve silné zemetrasenia nasledované stovkami dotrasov. Seizmológovia upozornili, že s dotrasmi treba v regióne rátať aj v nasledujúcom období.

Renzi ubezpečil, že otrasy zeme Taliansko neochromia. Na tlačovej konferencii v Camerine, v ktorom otrasy napáchali značné materiálne škody, Renzi ďalej konštatoval, že zemetrasenie znamená pre jeho krajinu ťažkú skúšku, v ktorej však obstojí. „Aj keď pokľakneme, nesmieme sa vzdať,“ citovala tlačová agentúra DPA Renziho slová.

Obrazom: Taliansko v auguste zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Ríme

Infraštruktúra by sa mala v regiónoch, ktoré opakovane zasahujú silné zemetrasenia, zlepšiť, a to musíme dobre vysvetliť Európe, vyplynulo zo slov predsedu talianskej vlády. Matteo Renzi obyvateľov oblasti ubezpečil, že zodpovední urobia maximum pre rýchlu obnovu regiónu. Súčasne podčiarkol, že miestni môžu rátať so solidaritou celého Talianska.

Vláda v Ríme vo štvrtokuvoľnila 40 miliónov eur na okamžitú pomoc. „Nedopustíme, aby obyvateľstvo strávilo zimu v stanových táboroch,“ vyhlásil Renzi narážajúc na asi 3000 ľudí, ktorí prišli po stredajších otrasoch zeme o strechy nad hlavou. Materiálne škody hlásia vo štvrtok z celkovo 19 obcí a miest Talianska.

Aj keď intenzita otrasov v regiónoch Marche a Umbria veľmi nezaostala za augustovým ničivým zemetrasením, ktoré si vyžiadalo takmer 300 obetí, tentoraz zomrel na následky infarktu myokardu jeden človek a množstvo ľudí utrpelo zranenia. Experti sa domnievajú, že za to možno vďačiť faktu, že ľudia mali tentoraz možnosť vybehnúť z domov a navyše boli mnohé budovy od augusta už neobývateľné.

Silné otrasy z centrálnej časti Talianska boli podľa štvrtkového oznámenia Geofyzikálneho observatória Univerzity (bavorského vojvodu) Ludwiga IX. a (bavorského kráľa) Maximiliana I. vo Fürstenfeldbrucku citeľné aj v spolkovej republike. Viacero podnetov dostali konkrétne z Horného Bavorska, kde však bolo otrasy cítiť iba ako veľmi slabé a krátke. Aj to je však vo vzdialenosti 600 km od centra otrasov neobvyklé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo Renzi