Ukrajinskí predstavitelia zverejnili svoje príjmy a majetok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti
Foto: SITA/AP

KYJEV 31. októbra (WebNoviny.sk) – Desaťtisíce ukrajinských predstaviteľov a zákonodarcov prvýkrát odhalili svoje príjmy a majetok vo verejne prístupnej databáze. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

Nedeľný večer bol konečným termínom, do ktorého mali všetci ukrajinskí predstavitelia deklarovať svoj majetok a vlastníctvo, napísané na vlastné meno alebo na mená rodinných príslušníkov. Na Ukrajine je toto priznanie bežne známe ako e-deklarácia. Niektorí ukrajinskí politici sa sťažovali, že vypĺňanie podrobných, komplikovaných formulárov im trvalo celé hodiny, a niekoľko zákonodarcov konečný termín nestihlo dodržať.

Prezident Petro Porošenko, ktorý pred zvolením do úradu v roku 2014 riadil úspešný podnik na výrobu čokolády, podal vyhlásenie tesne pred vypršaním konečného termínu. A odhalil, že na bankových účtoch má 26,3 milióna dolárov a vlastní 104 spoločností a charitatívnych fondov. Porošenko po zvolení za prezidenta sľúbil, že predá svoje továrne na čokoládu, ale neurobil to.

Množstvo ukrajinských predstaviteľov vyhlásilo, že majú veľké sumy peňazí priamo doma. Premiér Volodymyr Hrojsman uviedol, že má vo svojom dome sumu v miestnej mene – v ukrajinských hrivnách – rovnajúcu sa 1,6 milióna dolárov. Medzi najbizarnejšie majetky, deklarované cez víkend predstaviteľmi a zákonodarcami, patria pravoslávny kostol, pozostatky pravoslávneho svätca a cestovný lístok na prípadnú prvú cestu komerčnou kozmickou loďou do vesmíru.

Údaje z e-deklarácií boli zverejnené v internetovej databáze, ktorá je verejnosti prístupná od pondelkových skorých ranných hodín. Táto pochvalná udalosť je pokladaná za veľký krok k transparentnosti na Ukrajine, zaplavenej korupciou. Olexandra Ustinovová, členka komisie mimovládnej, občianskej organizácie Protikorupčné akčné centrum, vyzdvihla e-deklarácie ako „druh novej revolúcie na Ukrajine“. Vyhlásila, že podrobné priznania luxusných darov a majetku by mali motivovať vládne protikorupčné orgány k vyšetrovaniam.

E-deklarácie, ktoré podalo vyše 50.000 predstaviteľov, boli navrhnuté a vypracované podľa smerníc Rozvojového programu OSN (UNDP). „Medzinárodné spoločenstvo, vrátane OSN, bude pri podobných budúcich krokoch stáť za Ukrajinou, pretože e-deklarácie sú iba prvým krokom. To, čo príde potom, bude zrejme ešte ťažšie,“ povedal pre AP riaditeľ UNDP na Ukrajine Jan Thomas Hiemstra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro PorošenkoVolodymyr Hrojsman