Povstalci odmietli požiadavku Ruska, aby sa stiahli z Aleppa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aleppo
Podľa ruského rezortu obrany by povstalci a civilisti mohli opustiť východnú časť mesta, ktorá je pod kontrolou opozície. Foto: SITA/AP

DAMASK 2. novembra (WebNoviny.sk) – Sýrski povstalci odmietli požiadavku Ruska, aby sa do piatkového večera stiahli z mesta Aleppo. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa jednej zo vzbúreneckých frakcií.

Toto je celkom neprijateľné. Aleppo neprepustíme Rusom a nevzdáme sa,“ vyhlásil predstaviteľ frakcie Fastakim.

Podľa ruského rezortu obrany by povstalci a civilisti mohli opustiť východnú časť mesta, ktorá je pod kontrolou opozície, pričom by Kremeľ predĺžil prestávku v leteckých útokoch na stred mesta. Povstalci tvrdia, že v Aleppe neexistujú bezpečné únikové koridory, ako vyhlasuje Moskva.

Civilisti a bojovníci neodídu. Civilisti sa obávajú režimu, nedôverujú mu. Bojovníci nezložia zbrane,“ dodal predstaviteľ povstaleckej frakcie. Rusko sa rozhodlo vyhlásiť v severosýrskom Aleppe desaťhodinovú humanitárnu prestávku, a to v piatok od 9.00 h do 19.00 h. Podobná humanitárna prestávka v Aleppe platila aj 20.-22. októbra.

Sýrske vládne sily a ruské jednotky vytvorili osem koridorov, ktorými bolo možné mesto opustiť. Šesť z nich bolo vyhradených pre civilistov a dva pre protivládnych povstalcov. Tí však odmietli opustiť svoje pozície v meste a v odchode bránili aj civilistom, ktorým sa údajne vyhrážali smrťou, ak sa pokúsia o únik z blokády.

Sýrske vládne jednotky obnovili útoky na Aleppo 23. októbra a v jeho južnej časti sa zmocnili viacerých strategicky dôležitých objektov a terénnych vyvýšenín. Podľa rôznych odhadov sa vo štvrtiach na východe Aleppa ešte stále nachádza asi 7000 protivládnych ozbrojencov, ktorí patria do rôznych povstaleckých zoskupení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia