Obvinenú Afganku z ikonickej fotky deportujú z Pakistanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súd neprepustí afganské dievča z titulky National Geographic
Foto: SITA/AP

PEŠÁVAR 4. novembra (WebNoviny.sk) – Pakistanský špeciálny súd vyniesol v piatok verdikt v kauze „afganského dievčaťa“ so zelenými očami, ktorej sugestívnu fotografiu pred 30 rokmi zverejnil na obálke americký časopis National Geographic.

Za údajné sfalšovanie osobných dokumentov jej súd vymeral 15 dní väzenia, pokutu vo výške 110.000 pakistanských rupií (937 eur) a nariadil jej deportáciu z krajiny, informovali pakistanské noviny Express Tribune.

Obvinená z nelegálneho pobytu v krajine

Medzičasom 46-ročnú Paštúnku Šarbat Gulaovú zatkli pakistanské úrady minulý týždeň. Obvinili ju z nelegálneho pobytu v krajine a z podvodného nadobudnutia pakistanskej identifikačnej karty, za čo jej hrozilo až 14 rokov väzenia. Samotná Gulaová svoju vinu vehementne popierala.

Špeciálny súd pre otázky korupcie a imigrácie v meste Pešávar jej v piatok vymeral len symbolických 15 dní väzenia, z ktorých si doposiaľ odsedela už 11.

Súčasne nariadil, aby opustila územie Pakistanu do 7. novembra, čo je deň, keď by ju mali prepustiť z väzenia. Podľa afganských úradov sa Šarbat Gulaová vráti naspäť do rodného Afganistanu.

O jej prepustenie požiadala aj afganská vláda

Prepustenie Gulaovej oficiálne žiadala od Pakistanu aj afganská vláda. Podľa Kábulu žije táto afganská vdova a utečenka vo veľkej chudobe, musí sa sama starať o štyri deti a okrem toho trpí hepatitídou.

V Pakistane žije podľa odhadov okolo 2,5 milióna afganských utečencov, ktorí sa tam uchýlili v dôsledku desaťročia trvajúcich vojen vo svojej krajine. Pakistanské úrady by ich najradšej vrátili do Afganistanu, napriek tomu, že tamojší ozbrojený konflikt stále pokračuje.

Portrét vtedy približne 12-ročnej Šarbat Gulaovej zverejnil National Geographic v roku 1985, jej totožnosť sa podarilo odhaliť až v roku 2002. Fotografia, prirovnávaná k slávnemu obrazu Mony Lízy, sa po celom svete stala symbolom nepokojného Afganistanu. Autorom záberu, ktorý vznikol v utečeneckom tábore v Pakistane, bol americký fotoreportér Steve McCurry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať