Američania v Jordánsku čelili útoku, traja vojaci zahynuli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americkí vojaci
Foto: SITA/AP

AMMÁN/WASHINGTON 4. novembra (WebNoviny.sk) – Troch príslušníkov americkej armády zabili v piatok pred leteckou základňou v južnom Jordánsku. Oznámili to americkí predstavitelia. Nemenovaný zdroj vo Washingtone uviedol, že jeden príslušník americkej armády zahynul na mieste a dvaja, ktorí pri streľbe utrpeli zranenia, zomreli v nemocnici v jordánskom hlavnom meste Ammán.

Podľa Pentagónu na Američanov zaútočili približne na poludnie miestneho času, keď sa blížili k bráne výcvikového zariadenia. Jordánska armáda, ktorá o streľbe informovala prvá, vyhlásila, že výstrely padli, keď sa auto vezúce amerických inštruktorov pokúšalo vojsť na základňu al-Džafr neďaleko juhojordánskeho mesta Maán. Zranenia utrpel aj jordánsky dôstojník. Zatiaľ nie je jasné, čo streľbu vyvolalo, a prípad sa vyšetruje, dodala tlačová agentúra AP.

Prozápadné Jordánsko je kľúčovým členom vojenskej koalície pod vedením USA, ktorá bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ovládajúcej veľké časti susedného Iraku a Sýrie. Jordánsko zápasí aj s domácim extrémizmom, pričom stovky Jordáncov bojujú po boku militantov IS v Iraku aj Sýrii a niekoľko ďalších tisícov Jordáncov podporuje túto extrémistickú skupinu v kráľovstve.

Vlani v novembri kapitán jordánskej polície spustil paľbu v medzinárodnom policajnom výcvikovom zariadení, zabil dvoch Američanov a troch ďalších ľudí. Jordánska vláda následne označila policajného kapitána za problémového. Spojené štáty poskytli kráľovstvu milióny dolárov ako pomoc pri opevňovaní jeho hraníc. Pre Západ by akýkoľvek prejav nestability v Jordánsku, kľúčovej spojeneckej krajine, vzbudzoval obrovské obavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať