Danko ukončil návštevu Arménska, navštívil tamojší Vatikán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Danko
Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. Foto: SITA/Marko Erd

JEREVAN/BRATISLAVA 4. novembra (WebNoviny.sk) – Návštevou Ečmiadzinu, nazývaného aj arménsky Vatikán, ukončil Andrej Danko (SNS) historicky prvú oficiálnu cestu predsedu Národnej rady SR v Arménsku. Arcibiskupovi arménskej cirkvi Nathanovi Hovhannisjanovi daroval detviansky kríž. „Už tradične sme zvolili detviansky kríž, ktorý sme darovali aj Svätému Otcovi,“ povedal Danko.

Arcibiskup zdôraznil, že Ečmiadzin je pre arménsku cirkev veľmi významné miesto. „Odtiaľto vychádza arménske kresťanstvo. Je to dôležité sväté miesto nielen pre Arménov, ale pre všetkých kresťanov, ktorí sem prichádzajú a modlia sa,“ opísal tamojšiu katedrálu. Pripomenul, že sa v nej nachádzajú vzácne relikvie, ako kopija, ktorou rímsky vojak pichol do tela Ježiša Krista, alebo trieska zo svätého kríža či kúsok dreva z Noemovej archy.

Predseda parlamentu sa počas návštevy Arménska stretol s najvyššími predstaviteľmi štátu. Hovorili o vzťahoch medzi oboma krajinami. Vidia priestor na ich rozvoj. „Na stretnutí s pánom premiérom bola posudzovaná aj obchodná bilancia. V Arménsku sú veľmi dobrí výrobcovia nielen koňakov, ale aj nábytku. A myslím si, že potenciál na zlepšenie obchodnej bilancie je obrovský,“ poznamenal Danko.

Podľa predsedu NR SR by krajiny mohli viac spolupracovať a robiť projekty. Poukázal aj na možnosti v oblasti školstva. V novembri (17.11.) sa do Arménska chystá minister školstva Peter Plavčan, ktorého tam čaká konferencia. Danko s kolegami hovoril aj o možnosti urobiť výstavu o arménskej genocíde. Reč bola aj o slovenskom predsedníctve v Rade Európskej únie. Danko je rád, že summity, ktoré sa konali v Bratislave, prispeli k zlepšeniu vzťahov v rámci EÚ. Arménskych politikov pozval na Slovensko, mali by prísť podľa neho na budúci rok v januári.

Andreja Danka v Arménsku sprevádzali traja podpredsedovia parlamentu – Béla Bugár (Most-Híd), Martin Glváč (Smer-SD) a Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Tiež poslanci Dušan Tittel (SNS), Oľga Nachtmannová (Smer-SD), Juraj Droba (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). Na Slovensko sa vrátili v piatok podvečer.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoAndrej HrnčiarBéla BugárDušan TittelJuraj DrobaMartin GlváčOľga NachtmannováPeter PlavčanRichard Vašečka