USA umiestnia v Južnej Kórei raketový systém THAAD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Severná Kórea pohrozila Juhu, odpálila raketu z ponorky
Úspešná skúška balistickej rakety odpaľovanej z ponorky sa mala uskutočniť za prítomnosti vodcu KĽDR Kima Čong-una. Foto: SITA/AP

SOUL 4. novembra (WebNoviny.sk) – Spojené štáty umiestnia v Južnej Kórei moderný raketový obranný systém THAAD, a to napriek ostrým námietkam Číny a Ruska. K nasadeniu systému má dôjsť do ôsmich až desiatich mesiacov. Potvrdil to v piatok veliteľ amerických síl v Kórei (USFK) generál Vincent Brooks.

Soul sa na tomto opatrení dohodol s Washingtonom po tom, ako Severná Kórea v januári vykonala sériu balistických testov a štvrtú jadrovú skúšku. Krok sa stretol s odporom Pchjongjangu a spôsobil tiež rozpory medzi Soulom a Pekingom, ktorý to vníma ako posilňovanie vojenskej prítomnosti USA v regióne.

Brooks spresnil, že batéria systému THAAD bude väčšia, než aká je momentálne na ostrove Guam. Generál zároveň dodal, že nedávne výzvy, aby Južná Kórea mala svoj vlastný jadrový arzenál, by vážne „skomplikovali“ situáciu v ázijsko-tichomorskom regióne, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Proti systému THAAD vystupujú aj niektorí juhokórejskí opoziční zákonodarcovia, a to napriek názorom prezidentky Pak Kun-hje, že systém je nevyhnutný pre národnú obranu. Odkedy sa Soul a Washingtonom dohodli na umiestnení systému, KĽDR pokračovala v testovaní rakiet a vykonala piatu jadrovú skúšku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pak Kun-Hje