Sýria oznámila útok na hlavnú baštu Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria
Foto: ilustračné, SITA/AP

BEJRÚT 6. novembra (WebNoviny.sk) – Bojovníci Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) v nedeľu oznámili začiatok dlho očakávanej ofenzívy, ktorej cieľom je dobyť mesto Rakka na severe Sýrie z rúk džihádistickej skupiny Islamský štát (IS). Vyjadrili súčasne nádej, že Turecko „nebude zasahovať do vnútorných sýrskych záležitostí“, informovala agentúra

Rakka je hlavnou baštou IS v Sýrii a de facto metropolou kalifátu, ktorý extrémisti z tejto organizácie vyhlásili pred dvoma rokmi na územiach obsadených v Sýrii a Iraku. Ofenzíva na poslednú baštu IS v susednom Iraku, mesto Mósul, sa začala v polovici októbra.

Velitelia a hovorcovia SDF – združenia kurských, arabských a kresťanských milícií bojujúcich proti extrémistickým skupinám na severe Sýrie – ohlásili začiatok ofenzívy na tlačovej konferencii v meste Ajn Ísá severne od Rakky. Predstaviteľka, ktorá čítala vyhlásenie, uviedla, že operácia oslobodenia Rakky – nazvaná Hnev Eufratu – sa oficiálne začala. Zúčastní sa na nej podľa oznámenia 30.000 bojovníkov, ktorých podporí náletmi Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia.

Ofenzíva bude prebiehať krok za krokom

Ofenzíva bude podľa vyjadrenia jednej z veliteliek SDF prebiehať krok za krokom, prioritou je bezpečnosť civilistov, informovala agentúra DPA.

Oznámenie prišlo v čase, keď Spojenými štátmi podporované iracké sily vstúpili do východných okrajových častí Mósulu a snažia sa preniknúť hlbšie k centru mesta. Kurdskí predstavitelia tvrdia, že obe ofenzívy nie sú koordinované, ide podľa nich o „dobré načasovanie“.

V aliancii SDF dominujú hlavné ozbrojené jednotky sýrskych Kurdov známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie USA vnímajú ako najefektívnejšiu silu v boji proti IS v Sýrii, Turecko však ako teroristickú skupinu spojenú s kurdskými povstalcami na jeho území.

Tureckí činitelia vrátane prezidenta Recepa Tayipa Erdogana vyhlásili, že nebudú akceptovať účasť Kurdov na oslobodzovaní Rakky. Kurdskí predstavitelia však odmietli akúkoľvek účasť Turecka alebo opozičných síl, ktoré turecká armáda podporuje vnútri Sýrie – a americkí predstavitelia tiež uznali, že práve YPG bude dôležitou súčasťou ofenzívy na Rakku.

„Dúfame, že turecký štát nebude zasahovať do vnútorných záležitosti Sýrie,“ uviedla nemenovaná predstaviteľka SDF na tlačovej konferencii. „Rakku oslobodia jej vlastní synovia.“ Podľa DPA v rámci dnešného oznámenia zaznelo, že štyri pätiny bojovníkov zúčastnených na ofenzíve unikli z Rakky ako civilisti.

Američania a Turci zatiaľ nereagovali

Z Turecka ani z USA zatiaľ neprišli reakcie na kurdské oznámenie. Americkí predstavitelia predtým pripustili, že vyhnanie IS z Rakky je väčšou politickou výzvou než ofenzíva na Mósul, a uviedli, že v počiatočnej fáze pôjde o izolovanie mesta.

Veliteľ koaličných síl bojujúcich proti IS generálporučík Stephen Townsend minulý týždeň povedal, že americké spravodajské služby zachytili známky, že útoky IS na západné ciele sú plánované v Rakke. „Myslíme si, že sa musíme dostať k Rakke pomerne skoro,“ vyhlásil.

Pre koaličných lídrov však bol problém načasovať operáciu v Rakke, a to nielen kvôli požiadavkám veľkej ofenzívy v Mósule, ale aj pre komplikovanejšiu politickú a vojenskú situáciu v Sýrii. Townsend povedal, že je potrebné vycvičiť a vybaviť ďalších sýrskych opozičných bojovníkov, aj keď spolu s ďalšími činiteľmi v posledných dňoch uviedol, že operácie v Mósule a Rakke sa budú časovo prekrývať.

Na rozdiel od Iraku, kde môže koalícia spolupracovať s tamojšou vládou, sa v Sýrii USA a ich spojenci spoliehajú na rôzne miestne arabské a kurdské opozičné skupiny, a medzi niektorými z nich panuje ostrá rivalita. Napätie zhoršuje prítomnosť ruských a sýrskych síl na jednej strane a tureckých síl na druhej.

Townsend však zdôraznil, že YPG budú musieť byť súčasťou ofenzívy. „Fakty sú také: Jedinou silou schopnou v krátkodobom hľadisku sú Sýrske demokratické sily, ktorých sú YPG významnou časťou,“ povedal americký generál. „Takže rokujeme, plánujeme, vedieme rozhovory s Tureckom a podnikneme tieto kroky.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát